Местните такси в Стамболийски, Родопи и Марица незаконни
Местните такси в Стамболийски, Родопи и Марица незаконни / Sofia Photo Agency, архив

Обявяване на 17 общински наредби за нищожни поискаха след направена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП), съобщиха от институцията. Причината – събираните местни такси са незаконни. Между общините,  регламентирали тази незаконосъобразните такси, попадат и три в пловдивска област - Стамболийски, Родопи и Марица.

По разпореждане на ВАП са проверени общинските наредби в общо 22 общини в страната. От окръжните прокуратури са подадени 17 протести до административните съдилища с искания за отмяна на заплащане на т. нар., „предварително съгласие“ за промяна на предназначението на земи от общинския поземлен фонд.

В хода на проверката е установено, че в наредбите на общинските съвети регламентираната местна такса е без законова основа, като гражданите и организациите  незаконосъобразно са натоварени с финансова тежест.

Останалите населени места, регламентирали незаконосъобразната такса са: Хасково, Силистра, Сливен, Созопол, Несебър, Кубрат, Момчилград, Велинград, Трън, Лозница, Гълъбово, Баните, Завет и Попово.