Британците са гласували за излизане на страната им от Европейския съюз на вчерашния референдум, прогнозираха двете най-големи британски телевизионни компании - Би Би Си и "Скай нюз", цитирани от ТАСС.

Според експерт, цитиран от "Скай нюз", окончателният резултат, отчитайки тенденцията при преброяването на гласовете, ще бъде около 52 процента за излизане от ЕС и около 48 процента - за запазване на членството.

Все още категорични и окончателни резултати няма.

При преброени гласове в 90 на сто от избирателните райони във Великобритания водят привържениците на излизането на страната от Европейския съюз с 52% на 48%. Избирателната активност е 71 на сто.

Край на референдума: Съдбата на Великобритания е решена

През цялата нощ привържениците на Brexit и на евроинтеграцията на няколко пъти размениха местата си, но нито един от лагерите не успя да се откъсне категорично напред.

Избирателната активност на референдума във Великобритания за членството на страната в ЕС е била 72,1 процента, предаде Ройтерс.

Жителите на Шотландия и Северна Ирландия са гласували убедително за оставане на Великобритания в ЕС на вчерашния референдум, сочат окончателните резултати от преброяването на всички избирателни райони в тези две отделни административни части на Обединеното кралство, предадоха агенциите. 1,66 млн. шотландци са гласували за продължаване на европейската интеграция, а само 1 милион - против това.

Според първия министър на Шотландия и водачка на Шотландската национална партия Никола Стърджън вотът там ясно е показал, че шотландците виждат бъдещето си като част от Европейския съюз.

В Северна Ирландия 440 хиляди избиратели са гласували за запазване на членството в ЕС, което е близо 56 на сто от подадените гласове. 349 хиляди са гласували за Брекзит.

Жителите на Уелс обаче са гласували за излизане на Великобритания от ЕС. За разрив с Брюксел са подадени 854,5 хиляди гласа, а за оставане в Евросъюза - 772,2 хиляди.

Паника на световните борси

Междувременно британската лира падна до най-ниското си равнище от 31 години на фона на резултатите от референдума във Великобритания, които дават преднина на привържениците на Брекзит, предаде Асошиейтед прес.

Доларът също падна под 100 йени заради опасения от Брекзит, предаде Ройтерс.

Курсът на еврото спрямо йената падна до най-ниското си равнище от януари 2013 г. под въздействието на перспективата за победа на привържениците на Брекзита на референдума във Великобритания, предаде ТАСС. Към 10,15 ч. токийско време едно евро се разменяше за по-малко от 115,5 йени, което е с близо три йени по-малко спрямо втората половина на вчерашния ден.

Преди референдума във Великобритания министерството на финансите на Япония даде указания на водещите банки в страната да подготвят запаси с чуждестранна валута в случай на резки колебания на валутните курсове.

Найджъл Фараж: 23 юни ще стане нашият нов ден на независимостта

Победата на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС от сега нататък е неизбежна, заяви лидерът на евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, предаде ТАСС.

"Сега аз вярвам в нашата победа", заяви Фараж в ефира на Би Би Си, констатирайки преимущество на гласовете в полза на Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС) след преброени половината от бюлетините на вчерашния референдум.

Германският вицеканцлер Зигмар Габриел нарече гласуването на британците за излизане от Европейския съюз "лош ден за Европа", предаде Ройтерс. "По дяволите. Лош ден за Европа", писа Габриел, който е и министър на икономиката, рано тази сутрин в Туитър.

Източник видео: Нова телевизия