Празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител - Еньовден
Празнуваме рождението на св. Йоан Кръстител - Еньовден / Дарик - архив

Православната църква празнува днес рождението на св. Йоан Кръстител. Тоя ден народът ни нарича Еньовден. Семейството на св. Йоан било много силно вярващо в Бога. Баща му Захарий бил свещеник. Майката на светеца се казвала Елисавета и била братовчедка на св. Ана, майката на св. Богородица.

Семейството дълги години нямало чедо, но не спирали да вярват и да се молят Бог да ги дари с детенце. Веднъж, докато Захарий служел в храма, ангел Господен му се явил и му казал: "Не бой се, Захарие! Твоята молитва бе чута: жена ти Елисавета ще ти роди син, и ще го наречеш с името Йоан; и ще имаш радост и веселие, и мнозина ще се зарадват на раждането му, защото той ще бъде велик пред Господа". И му предрекъл също, че синът му ще стане велик светец и ще върви и благовести за Изкупителя на човечеството. Захарий не повярвал на ангела, защото и той, и жена му вече били в напреднала възраст. Тогава ангелът му казал, че докато думите му не се сбъднат и не се роди предреченият син, Йоан ще онемее. Елисавета наистина заченала и двамата съпрузи благодарили горещо на Бога.

На шестия месец от бременността на Елисавета, същият ангел благовестил за свръхестественото зачеване на Спасителя на света, Иисус Христос. Благата вест била съобщена на св. Дева Мария. Като разбрала за това чудо, светата Дева побързала да сподели радостта си с братовчедка си Елисавета. И веднага отишла при нея в град Хеврон. Тя влязла в дома на свещеник Захарий и поздравила Елисавета. Когато тя чула поздрава й, младенецът проиграл в утробата й. Тя се изпълнила с Дух Свети и извикала възторжено: "Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба. И откъде ми е това - да дойде при мене майката на моя Господ? Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. И блажена е, която е повярвала, понеже ще се сбъдне казаното от Господа". Света Дева Мария веднага разбрала, че сам Господ разкрил на Елисавета тайната, че Мария е избрана да роди Спасителя на света. Три месеца останала светата Дева при братовчедка си Елисавета. Когато настъпило времето, Елисавета родила обещания син.

На осмия ден трябвало да дадат име на детето и всички смятали, че той трябва да носи името на баща си. Но Елисавета казала: "Не, а да се нарече Йоан". Преданията разказват, че тя научила името на своето дете по свръхестествен начин - сам Бог й го открил. И това станало при поздрава на света Дева Мария. Тогава, когато й било разкрито и това, че Девата ще роди Спасителя на света.

Всичко предречено за св. Йоан Кръстител се сбъднало, както се вижда от живота му. Той наистина станал велик човек, светец и предтеча на Иисус Христос.