Бежанци се крили в тръби под пътя край Приморско
Бежанци се крили в тръби под пътя край Приморско / БГНЕС, архив

Гранична полиция задържа 17 афганистанци, сред тях и четири деца, които два дни се укривали в тръбите под пътя Ясна поляна-Приморско, където се отичат водите от блатото в района. Това съобщиха източници на Дарик.

Мигрантите влезли в страната ни от Турция в понеделник. Групата била предвождана от афганистанец и пакистанец, които с предварително зададени маршрути в GPS и достигнали от Истанбул до Приморско. Там обаче се оказало, че българските трафиканти, които трябвало да поемат мигрантите, нямало да дойдат.

За да се скрият, каналджиите предложили на бежанците, да влязат в тръбите под пътя.

Групата излязла от подземието в четвъртък сутринта. Край Ропотамо ги очаквал „Крайслер Вояж", но в същото време по пътя минал екип на Гранична полиция, който локализирал бегълците, натръшкани в легнало положение един върху друг във возилото.

Афганистанците и шофьорът - българин, излязъл преди две години от затвора, са задържани. Не след дълго при операция край Бургас граничарите заловили и пилотния автомобил. В нея пътували четирима души. Те също са арестувани. В колата са намерени и мобилните телефони, с които през цялото време нашенците поддържали връзка с афганистанеца и пакистанеца.

Два часа по-късно те са задържани в Приморско. По случая е образувано незабавно производство, съобщиха магистрати пред Дарик.