Санират над 110 блока в Благоевград
Санират над 110 блока в Благоевград / Снимка: Община Благоевград

Ако няма обжалвания и забавяне, стотици блокове в Благоевград ще бъдат санирани до края на месец октомври. Всички жалби в Комисията за защита на конкуренцията от различни фирми са решени в полза на общината, заяви кметът Атанас Камбитов.

Става въпрос за за 73 обособени позиции, в някои от които са включени по 2-3 сгради. Те са за инженеринг - проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи, за реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни постройки. Финансовият ресурс е в размер на 44 043 424,27 лева без ДДС.

Жалбата на фирма „Галчев инженеринг” ЕООД ще бъде разгредана на 24 юни от Върховния административен съд, уточни градоначалникът. Мотивът – има нарушения в процедурата, тъй като няма минимално изискване към кандидатите да са вписани в Камарата на строителите. Но подобно условие не е задължително, категоричен е градоначалникът. Дружеството иска временна мярка „спиране на процедурата”.

„Решенията на КЗК са в наша полза, което ни дава увереност, че и съдебното решение ще е същото”, твърдят от общината. Все пак до забавяне в процедурата се стигна. Ценовите оферти на участниците ще се приемат не до 30 юни, а до 24 юли. Създадена е организация възможно най-бързо да се разгледат предложенията им. За целта ще работят 3 комисии от общински експерти. „Надяваме се до 20 август да има решение за изпълнителите, а до 5-10 септември да започнат строително-монтажните дейности. Тогава до края на октомври санирането на тези блокове ще е приключило. Финансирането е осигурено, дано няма нови обжалвания”, уточни градоначалникът.