Нова апаратура ще следи за чистотата на въздуха в Бургас, 450 000 лв.глоби за рафинерията
Нова апаратура ще следи за чистотата на въздуха в Бургас, 450 000 лв.глоби за рафинерията / netinfo

Жителите на бургаския квартал „Долно Езерово", които са сред най-потърпевшите при превишаване на екологичните норми от нефтопреработвателния комбинат, ще могат вече в реално време да следят показателите на бензен и сероводород. Апаратурата е закупена със собствени средства на рафинерията и ще бъде разположена на границите й., съобщиха днес от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите в Бургас. В квартала, където в края на март т.г., бе отчетено съдържание на сероводород 36 пъти над нормата, чиито източник бе именно „Лукойл", вече има има 10 монтирани прибора в кв. „Долно Езерово", които са пригодени за ежеминутно прихващане на въздуха. Същите прибори има в к-с „Меден рудник".

Нова емисионна кола, специално оборудвана в лаборатория влиза във „въоръжение" на екоинспекцията и ще бъде пусната в действие в Лукойл Нефтохим- Бургас". Автомобилът е предоставен от Изпълнителна агенция „Околна среда". Преди това е бил на разположение на инспекцията в Русе, но е пренасочен по морето. Той е оборудван със специална апаратура и ще измерва показателите на всеки един от комините в нефтокомбината. Това е само част от мерките, които Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас предприема за гарантиране на екологичните стандарти.
От септември до март т.г. РИОСВ Бургас е наложила глоби в размер на общо 449 240 лв. са наложени на „Лукойл Нефтохим - Бургас" за замърсяване на въздуха и превишаване на екологичните норми, съобщи инж. Тонка Атанасова, директор на екоинспекцията. Санкциите са на базата на доклади от собствените измервания на рафинерията, като в това число е включена и рекордната глоба от 250 000 лева за комбината за замърсяването на въздуха в Бургас в края на март т.г. Тогава в града измерено съдържание на сероводород 36 пъти над нормата, чиито източник бе именно „Лукойл".
В сумата не са включени санкциите от първото тримесечие от собствените измервания, които регулярно извършва „Лукойл", които възлизат на около 370 000 лв., поясни инж. Атанасова.