БСП- Лясковец изразиха тревога за финансовото състояние на Общината
БСП- Лясковец изразиха тревога за финансовото състояние на Общината / снимка: Пресцентър- БСП

Социалистите в Лясковец излязоха вчера със своя декларация по повод финансовото състояние на Общината. В позицията си те обвиняват местната управа в „некомпетентно управление на публичните финанси”. „Ако след местни избори 2007, новото ръководство завари общинските финанси с над 1 000 000 лв. налични средства по сметките на Общината и без нито 1 лев неразплатени средства, то сега се стигна до невероятния размер от близо 1 000 000 лв. на неразплатените средства към 31.12.2015 г. и още толкова от заеми", пише в декларацията.

Червените цитират данни, според които наличните към края на 2015 година задължения за разходи по бюджета на Общината са в размер на 17.8% , а просрочията за същия период надвишават 3 пъти допустимите по Закона за публичните финанси. От БСП не крият опасенията си, че ако се пристъпи към оздравителен план за финансово стабилизиране на Общината, може да се стигне до непопулярни мерки.

Това може да доведе до повишаването на местните данъци и такси, увеличаване на таксите за детските градини, намаляване на уличното осветление, влошяване поддържането на зелените площи, спирне на средствата за подпомагане на граждани в критично състояние и редица социални плащания; „Категорично настояваме за отговорно и принципно управление на общината, основано на прозрачността и незабавно Кмета на Общината да изготви програма за оздравяване на общинските финанси, която да публикува в регионалните печатни и електронни медии, подложи на широко обществено обсъждане и внесе в Общинския съвет за приемане, пише още в декларацията.