Мирчо Христов, ЕМС 2017:  Ще създадем Черноморски младежки център
Мирчо Христов, ЕМС 2017: Ще създадем Черноморски младежки център / netinfo

Изграждане на Черноморски младежки център е един от основните акценти, по които се работи във връзка с титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017”, съобщи във варненския ефир на Дарик изпълнителният директор на сдружението  Мирчо Христов. Обсъждат се варианти Варна да бъде домакин на европейско първенство по компютърни игри, както и на голяма европейска международна музикална телевизия със събития на живо, добави той. Основната идея е градът да има видим ефект от титлата.

Все още се сформира екипът, който ще работи по реализиране на идеите. Засега е планирано той да се състои от седем души, чиято численост най-вероятно ще се увеличи. Ще се разчита и на много доброволци, увери Христов.

Титлата „Европейска младежка столица“ има за цел да изкачи на по-високо ниво градовете, които инвестират в младите хора да се развиват в личностен и професионален план, да се насърчат националните политики и търсенето на възможности за намаляване на младежката безработица, обясни шефът на сдружението. Има принос в туризма и при стимулиране на образованието.

Стремежът е през 2017 година във Варна да се организират големи, масови мероприятия, да се работи в посока развитие на младежки политики, а градът да стане център на всякакви събития, които касаят младите хора в цялата страна.

Все още се дискутира какъв да бъде бюджетът за дейностите, като за това се очаква решение на Общинския съвет. За организацията няма директно европейско финансиране, парите идват от общинския и национален бюджет, както и от спонсори, поясни Христов. Мотото на титлата е  „Иновационна вълна“, а основният фокус са социалните иновации.

През ноември тази година Варна ще бъде домакин на Генералната асамблея на младежкия европейски форум, на който ще бъде обявен носителят на титлата „Европейска млад столица 2019 година“, каза още Мирчо Христов.