Роботи, създадени от студенти, „оживяват“ в Русенския университет
Роботи, създадени от студенти, „оживяват“ в Русенския университет / снимка:Русенски университет

Мястото, където въображението и техниката раждат своите роботи герои и победители, е студентският клуб "Роботика" в Русенския университет. Основан на 1 април 2013 г. от студенти ентусиасти на Машинно-технологичния факултет и Факултета по електротехника, електроника и автоматика, клубът става популярен за дни.

Само седмица след създаването си, клуб „Роботика“ се включва  в националния „Ден на роботиката-2013” в Техническия университет-София, завоюва първата си купа, печели две първи, две втори и едно трето място. По-късно през същата година, се състезава в „Робо Лига България”, където печели отличия в няколко категории. Състезанията и признанията следват едно след друго. Клубът набира все по-голяма популярност и авторитет, и от своя страна става домакин на две поредни издания на Празници на роботиката, в които се включват ученически и студентски отбори.

 

В Празниците на роботиката и мехатрониката, на които клубът беше домакин в началото на месец юни 2016 година, участваха повече от 40 състезатели, които демонстрираха сглобените от тях 50 робота. В различните категории, в които се проведе надпреварата, русенските студенти спечелиха 4 златни, 3 сребърни и 4 бронзови отличия и бяха признати за най-силен отбор в турнира.

 

Студентите сами изработват роботите, с които участват в различните състезания.  Освен сухоземни роботи, създават и летателни апарати, наречени коптери, които се управляват дистанционно или автономно, и са практически приложими в почти всяка човешка дейност. Една от разработките на клуб „Роботика“, направи една от първите в България демонстрации за пренос на пратки чрез дрон, използвайки зададени GPS-координати.

 

Клубът е отворен за всички студенти с влечение към роботиката, независимо в каква специалност се обучават. Какъвто и да е техният избор – в лего-конструирането, следенето на линия, сумо роботите или коптерите, сигурно е едно: Русенският университет дава възможност на всеки да проектира и реализира своите идеи. Да се състезава и да побеждава с тях.

 

Университетът предлага обучение в 52 бакалавърски и над 80 магистърски програми. Оценката, дадена му от Националната агенция за оценяване и акредитация е 9.28 от максимални 10. Приемът на кандидатстудентски документи е до 3 юли, а приемните изпити са от 5 до 8 юли. Документи се приемат и онлайн на https://online.uni-ruse.bg/home.html.