С испанска комедия откриха „Нощ в музея“
С испанска комедия откриха „Нощ в музея“ / Радка Минчева

В 14,00 ч. днес започна фестивалът „Нощ в музея“, който е наследник на „Белите нощи на музеите“.

Откриването бе в къща-музей „Димитър Ненов“ с прожекция на испанската комедия „Братовчеди“ на режисьора Даниел Санчес Аревало. Филмът е предоставен на община Разград от Институт „Сервантес“-София.

Старт на събитието с пожелание за приятно гледане на зрителите в приятно хладната зала на къщата-музей даде уредникът Нели Николова. Тя покани присъстващите и на утрешните събития от фестивала, част от които също имат испански мотиви.

От 19.30 ч. на 23 юни в къща-музей „Станка и Никола Икономови” е срещата с поетесата Маргарита Петкова, която ще представи книгата си „За поезията и любовта”. Събитието се организира със съдействието на РБ“Проф. Б. Пенев“ – Разград. Участие ще вземе и група „Salvation” към Центъра за работа с деца.

От 20.30 ч. на същия ден започва Соаре в къщата-музей „Акад. Анание Явашов”, където ще бъде и правнучката на академика Евгения Явашева. Там гостите ще могат да се потопят в началото на 20 век. Емблематични персонажи от епохата ще посрещат гостите, а автентична музика ще допълва атмосферата на времето, в което е живял Анание Явашов.

В 21:30 ч. в Етнографски музей ще се потопим в духа на народните обичаи - "От Еньовата китка, до огненото було…", с участието на АИФ "Капанска китка" при НЧ "Просвета 1883" - с. Гецово; Средношколски състав при Капански ансамбъл - Разград "Лудогорска младост" и специалното участие на НЧ "Христо Ботев 1919"- с. Скребатно /Община Гърмен/, които ще пресъздадат автентична родопска сватба.

„Испания – слънце, страст и огън“ е наречена горещата бяла нощ в къща-музей „Димитър Ненов“ от 23.00 ч., с участие на Театрално-музикален център-Разград, Сцена „Назъм Хикмет”, ДТ„Антон Страшимиров” и Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов”.

С испанска комедия откриха Нощ в музея
netinfo

С испанска комедия откриха Нощ в музея
netinfo