Откриха опасни химикали в изоставен държавен склад в Пловдив, обезопасяват го
Откриха опасни химикали в изоставен държавен склад в Пловдив, обезопасяват го / netinfo
Откриха опасни химикали в изоставен държавен склад в Пловдив, обезопасяват го
87914
Откриха опасни химикали в изоставен държавен склад в Пловдив, обезопасяват го
  • Откриха опасни химикали в изоставен държавен склад в Пловдив, обезопасяват го

Над 30 варела, чували и туби с опасни химикали са открити в изоставен държавен склад за препарати за растителна защита в пловдивския квартал „Прослав“.

Проверката идва след като районният кмет на "Западен" Димитър Колев подава сигнал към РИОСВ Пловдив. Установява се, че теренът, на който се намира изоставената сграда, е държавна собственост и се стопанисва от Института по зеленукови култури.

Проверяващите се натъкват на десетки чували, варели и туби, пълни с прахообразни вещества, разказа директорът на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев.

„Складът е необезопасен. Чувалите са разкъсани и са изложени на атмосферните условия. По моя преценка няма опасност за подпочвените води в района, като най-вероятно става въпрос за стари пестициди за растителна защита, останали от бившите ТКЗС-та и АПК-та в района“, коментира Шилев.

По думите му, в помещението мирише на препарати, а от покрива тече заради пробит голям комин.

Кметът на „Западен“ обясни от своя страна, че за наличието на препаратите е сигнализирал възрастен мъж от района, според който те са складирани там от години.

„Складът ще бъде ограден с лента, ще има и охрана, докато не протекат проверките на институциите“, каза още Колев.

За намерените химикали са уведомени Областна администрация - Пловдив, Гражданска защита, Регионалната здравна инспекция и Министерството на околната среда и водите. Очаква се да бъде сформирана комисия, която в спешен порядък да установи какви точно са препаратите, да издаде предписания за обезвреждането им и да обезопаси мястото.