Актьор завеща апартамента си на община Разград
Актьор завеща апартамента си на община Разград / netinfo

Благороден жест: пенсиониран актьор завеща апартамента си на община Разград. Завещанието на 84-годишния Тенко Кунев бе представено вчера на заседанията на комисиите към Общинския съвет.

Завещанието е нотариално заверено, с него дългогодишният актьор в разградския театър оставя 53 квадрата апартамент в центъра на Разград на местната управа, както и целия си архив, свързан с театъра. Има само няколко условия. Тенко Кунев настоява общинското ръководство да превърне хола му в музей-склад на ценни данни от архивите на театър "Антон Страшимиров", за това предоставя и мебелите в дома си. Предлага останалите помещения в жилището да се отдават под наем, а с парите да се поддържа експозицията в театралния музей. Изискване на актьора е таванското помещение към апартамента да остане собственост на сина му, който е с психично заболяване вследствие на катастрофа, случила се, докато е бил в казармата. Тенко Кунев уточнява в завещанието си, че ако общината няма възможност „да отделя внимание на историята на театъра“ да предаде музея в обособената стая и архивите му на библиотеката или на Регионалния архив, но не и на театъра, „защото там нямат възможност и средства за тази цел“. Актьорът има изискване към общината да поеме и погребението му за сметка на наема от апартамента.

На заседанията на комисиите по култура и по управление на общинската собственост информацията за благородния жест на актьора бе представена за сведение и посрещната с адмирации от съветниците.