Северна Корея изстреля две ракети с междинен обсег
Северна Корея изстреля две ракети с междинен обсег / БГНЕС, архив

Северна Корея изстреля пробно тази сутрин две ракети с междинен обсег "Мусудан", предаде Ройтерс, като цитира южнокорейското министерство на отбраната. Първото ракетно изпитание, извършено два часа преди второто, бе неуспешно.

Северна Корея иска да се сдобие с ядрени оръжия, които да достигнат американската територия, напомня АФП. Тази година бяха извършени четири неуспешни изпитания на ракети "Мусудан", които имат обсег между 2500 и 4000 км. Тези ракети могат да достигнат Южна Корея, Япония и вероятно остров Гуам, където има американска база.

Северна Корея реши да засили допълнително своя ядрен капацитет

Южнокорейският генерален щаб заяви, че САЩ и Южна Корея правят анализ на двете изпитания. Двете ракети, изстреляни днес от Северна Корея, са прелетели над Японско море и са паднали в него, съобщи говорител на Пентагона.

САЩ ще внесат въпроса за новите ракетни изпитания на Пхенян в Съвета за сигурност, съобщи говорителят на Белия дом Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Вашингтон решително осъжда днешните и другите неотдавнашни ракетни изпитания на Северна Корея, които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи на Пхенян да разработва балистични ракетни технологии, добави говорителят.

Северна Корея изстреляла балистична ракета от подводница

Южнокорейски и японски медии съобщиха вчера, че Пхенян се готви за ново изстрелване на ракетата с междинен обсег "Мусудан". Япония постави вчера в готовност въоръжените си сили за евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи Ройтерс.

ООН осъди новия неуспешен опит с балистична ракета на Северна Корея

Смята се, че Северна Корея има до 30 ракети "Мусудан", които за първи път са били разположени около 2007 г., но до тази година Пхенян не е правил изпитания с тях, пишат южнокорейски медии.

Съветът за сигурност на ООН е приел няколко резолюции, с които забранява на Северна Корея да разработва ракетна технология. Въпреки това Пхенян редовно прави пробни изстрелвания на ракети с малък обсег, които падат в Японско море.

Източник: БТА