Новата докладна за концесията на „Лудогорец Арена“ мина на 3 комисии
Новата докладна за концесията на „Лудогорец Арена“ мина на 3 комисии / netinfo

Новият вариант на докладната за отдаване на концесия на стадион „Лудогорец Арена“ бе одобрен от три постоянни комисии на Общински съвет-Разград днес. Гласуването на сесия е следващия вторник.

Първи приеха докладната членовете на бюджетната комисия. На заседанието им възникнаха два въпроса, на единия отговори кметът д-р Валентин Василев. Съветничката от БСП Елка Неделчева попита дали новият текст е съобразен с предложенията на съветниците от обсъжданията им през месец март. „Една част са съобразени“ -  отвърна градоначалникът, който не предизвика повече въпроси у Неделчева, но доведе до неучастието й в гласуването. Другото питане бе свързано с един от критериите за допускане на участници до процедурата за концесията: да имат лиценз за първенството през 2015/16 г. То приключи, но документацията е изготвена и съгласуване е искано от 5 министерства, докато още се е провеждало – бе обяснението за тези дати. Последният съгласувателен документ пристигнал миналата седмица – съобщи кметът Василев. 8 съветници подкрепиха докладната записка.

Въпросът с лиценза бе поставен и в комисията по младежта и спорта, тук дискусията бе по-кратка и завърши с 6 гласа „за“.

Обсъждането в комисията по управление на общинската собственост бе по-обстойно, но не и конкретно. От името на групата на БСП Стоян Димитров изрази удовлетвореността на социалистите от внесения вариант на докладната с корекциите, предложени от съветниците, но призова кмета и неговата администрация да процедират по-ускорено в ситуации, в които се касае за крупен инвеститор или пък решението е свързано със спестяване на бюджетни разходи. Необходимо е да има повече чуваемост към позицията на другите – заяви още Димитров. Кмет не реагира на изказването му по друг начин освен с усмивка.
Докладната получи подкрепата на всичките 10 съветници.

Ще припомним, че през февруари и март първият вариант за докладната за концесията предизвика влошаване на отношенията между местната управа и футболния клуб „Лудогорец“. Част от съветниците предложиха промени в предложението, но те не бяха приети от общинската управа. Имаше и граждански протести, последвали заканата на шампионите да започнат да играят домакинските си мачове в друг град, тъй като условията на концесията не ги удовлетворяват. След гражданския натиск докладната бе оттеглена за преработка и сега отново влиза на сесия. Основното изменение в нея е свързано с концесионнага такса, която ще е 13 961 лв. без ДДС, а не предложените през зимата 6656 лв. плюс 0,5% от нетните приходи от продажби, което понятие не беше формулирано ясно според „Лудогорец“.