Борисов запозна Туск с решението на Арбитража за АЕЦ Белене
Борисов запозна Туск с решението на Арбитража за АЕЦ Белене / БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов е запознал председателя на Европейския съвет Доналд Туск с решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт" във връзка с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи правителствената пресслужба.

България осъдена да плати 550 млн. евро за спирането на АЕЦ „Белене"

В телефонен разговор българският министър-председател е информирал Туск за писмото, което страната ни ще изпрати до Европейската комисия, и е посочил, че разчита на съдействието му правителството да получи становище относно последващите си действия, които да защитят в максимална степен националния интерес в съответствие с енергийната политика на Европейския съюз.

България търси в Иран пари за "Росатом"

Борисов и Туск са обменили мнения и по темите, които ще бъдат обсъждани на заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти

Една от тях е миграцията и ситуацията след сключването на споразумението между ЕС и Турция. Премиерът Бойко Борисов е припомнил, че България вече е подписала с Турция протокол към споразумението и на правителственото заседание на 22 юни той ще бъде утвърден.

Турция отрича да е връщала бежанци в България

Борисов е посочил, че въпреки отказа от последната седмица на Турция да бъдат приети обратно в страната незаконно преминали на наша територия хора, положението по границата е под контрол и България е предприела всички необходими мерки за гарантиране на сигурността й. Премиерът е изразил очакване на предстоящото заседание в Брюксел темата да бъде обсъдена задълбочено, като се отчитат ангажиментите, които всички солидарно поемат за разрешаването на проблема.

Турция, България и (не)връщането на бежанци

В телефонния разговор е била засегната и темата за референдума в четвъртък за членството на Обединеното кралство в ЕС. Премиерът Борисов е посочил, че страната ни уважава суверенното право на всеки народ да определя своята съдба и че вярва в мъдростта на жителите на Великобритания. България е убедена, че оставането на страната в ЕС е в общ интерес и именно като част от усилията да бъде насърчен позитивният вот на референдума подкрепихме през февруари новата политическа договореност с Обединеното кралство, е казал Борисов.