Как Индия вдъхновява свeта да празнува Фестивала на цветовете
Как Индия вдъхновява свeта да празнува Фестивала на цветовете / netinfo

Вече трета поредна година София ще отбележи Фестивал на цветовете. Предстоящото издание ще се състои на 2 юли, а на фестивала освен много цветове, игри, пъстър базар с аксесоари и възможност да ви изрисуват с къна, ще пеят и хип-хоп любимците от The Top Stoppers и най-новата звезда на българската музикална сцена DIA feat. DJ Spazum и бийтбокс надеждата Tino. На сцената заедно с тях ще са хип-хоп & street dance танцьорите от The Center, както и фолклорната формация „Еремия".

Следващите редове са за тези, които не са запознати с индийския празник Холи, който вдъхновява хора от всички краища по света да пренесат традицията и да я пресъздадат,така че хората в тяхната страна да могат да почерпят от лекотата и позитивната емоция, която празникът на цветовете носи със себе си.

Как Индия вдъхновява свeта да празнува Фестивала на цветовете
netinfo
Как изглежда Холи-фестивалът в Индия, разказва специално за нас Стела Христова-Сачи - собственик на „Ателие по рисуване с къна, кулинария, красота и женственост", която и тази година ще се включи във Фестивал на цветовете с традиционно мехенди-студио.

Неизбежно из разговорите за Индия настъпва момента, в който някой пита: „А, там ли имаше един фестивал на светлината и един друг на цветовете? И хората се замерят с цветен прах?" Да, това са двата най-популярни празника на Индия: Дивали и Холи. И двата посветени на възтържествуването на доброто над злото, на разпръскване на мрака в нас и около нас, на хармонията и красотата. Но каква е по-дълбоката символика на тези празници. Светлината в традиционната култура на Индия винаги е била символ на знанието и то не какво да е, а на духовното. Не случайно в красив стих от Ведите се казва: „Роден съм в тъмнината на невежеството, но моят духовен учител отвори очите ми с факела на знанието. С дълбока почит се прекланям пред него."

Как Индия вдъхновява свeта да празнува Фестивала на цветовете
netinfo
Мракът поглъща не само светлината, поглъща и цветовете, поглъща надеждата и мечтите. Светът на невежеството е тъмен и мрачен- изпълнен с насилие, страх и агресия. Светът на светлината е изпълнен със знание, блаженство и вечност. Така и Холи-фестивалът на цветовете е не просто един голям цветен купон,а стремеж към духовно пробуждане, пречистване и зареждане. Отбелязва началото на пролетта и дава възможност на хората да изразят любовта и радостта си един към друг. „Бъди щастлив, бъди цветен, бъди благословен" е послание, споделено често не дори с думи, а с усмивка и мацване на боичка по бузата или опръскване с цветен прах.

Нe само Холиизпълва Индия с цветове. Индия живее в цветовете. Нейните класи някога, а дори и днес, обличали цвета като символ на статус. Бяло за брахмините, напяващи мантри в опушените от инсенс храмове, бяло и за вдовиците, търсещи подслон пред дверите на същите тези храмове. Жълто за учениците и учителите от традиционните ведически училище- момчета и мъже, които ще запазят традицията жива. Оранжево за монасите и садхус (светците) тихо приседнали с броеница в ръка на бреговете на Ганг и Ямуна. Червено за невестата, за да бъде здрава тя и нейните деца, за да бъде смейството сплотено и щастливо. Червено и за война, готов с цената на живота си да отстоява справедливостта. Зелено за земеделците и пастирите, произвеждащи благата за общността и покровители на най-обичаната майка - кравата с красиви лотосови очи. Синьо за занаятчийте и работниците, из чиито ръце излизат красиви шедьоври и чиято сръчност поразява всеки новодошъл.

Цветни са Ранголи-картините, сътворени от оризово брашно, рисувани за благоприятна карма и късмет, почит към Бог и възхита от съвършенството на творението. Цветни са тълпите, в които всеки сякаш се опитва да се открои с пъстро облекло и оригинален външен вид.Цветни са ястията на традиционната кухня, в които миксовете от подправки и продукти, запалват апетита и на най-скептичния. И още много... аромати, звуци, преживявания - Индия е палитра от разнообразност и емоции, винаги интересна, винаги цветна.А Холи е моментът, в който всички ограничения между касти и съсловия отпадат и радостно по детски, Индия празнува!