Все повече непълнолетни искат разрешение за започване на работа
Все повече непълнолетни искат разрешение за започване на работа / снимка: sxc.hu

С настъпването на летния сезон все повече непълнолетни искат разрешение за започване на работа, отчетоха от Инспекцията по труда във Велико Търново. Броят на получените заявления през май е с 35% по- голям спрямо същия период на миналата година, съобщи директорът на инспекцията инж. Невена Стефанова.

Тя припомни, че работодателите у нас вече наемат чужди граждани на работа по друг специален режим, регламентиран в новия Закон за трудовата миграция и трудовата мобилност, който влезе в сила през миналия месец.

„По време на проверките си контролните органи на Инспекцията по труда следят и ще продължат да следят дали се спазва законоустановеният ред за полагане на труд от чужденци на територията на страната. Санкциите за незаконно наети работници е между 1 500 и 15 000 лева”, подчерта инж. Невена Стефанова.

460 нарушения на трудовото законодателство констатира през май Инспекцията по труда във Велико Търново. Спрямо работодателите са предприети 569 принудителни административни мерки. За допуснати груби нарушения на някои от тях са съставени 30 акта.