Продължава сагата с избора на председател на местния парламент в Община Родопи
Продължава сагата с избора на председател на местния парламент в Община Родопи / Sofia Photo Agency, архив

Общинските съветници на Родопи не успяха за втори път да изберат нов председател на местния парламент, научи Дарик. С 11 гласа „за" и 11 „против" единствената точка в дневния ред на заседанието не беше приета, след като преди две сесии мандатът на Павел Гимишев беше прекратен предсрочно.

Имената на поне шестима съветници се спрягат за поста. Това са самият Гимишев, Васил Гюрдиев, Ренгинар Мустафова от АБВ, София Калинова и Ваня Хаджийска от ГЕРБ, както и един от бившите председатели Георги Цанков.

Засега все още не е ясно кога изборът на нов председател ще бъде вкаран за гласуване отново.

В основата на конфликта е общинското дружество „Спектър ЕАД", което ескплоатира депото за неопасни строителни отпадъци в землището на с. Първенец - собственост на община Родопи. На предишно заседание мнозинството тогава на ОбС в лицето на ГЕРБ, Обединени земеделци, Народен съюз с Павел Гимишев и ДПС взимат решение да освободят Васил Несторов - член на борда на дружеството.

„Настоящото управление на общината иска преобразуване на дружеството в общинско предприятие. По този начин правомощията по отношение на „Спектър ЕАД" ще преминат изцяло в ръцете на кмета Пламен Спасов, а ние не сме съгласни с това", заяви за Дарик Васил Гюрдиев - един от вносителите на предложението за оставката на Гимишев.
Самият Павел Гимишев обяви, че не е съгласен с упреците към него и ги нарече „голи приказки и обвинения".