Натровените от Дома за младежи с увреждания са по-добре
Натровените от Дома за младежи с увреждания са по-добре / netinfo
Натровените младежи са по-добре
87851
Натровените младежи са по-добре
  • Натровените младежи са по-добре

Общото състояние на 6-те младежи от Дома за младежи с увреждания „Любов“ , които вчера постъпиха в Русенската болница със съмнения за хранително отравяне е добро. Обезводняването им се преодолява, спрени са и признаците за повръщания и диария, съобщи временно изпълняващият длъжността директор д-р Йосиф Новаков. Първите резултати сочат, че причината не е вирусна инфекция поясни той.

11-тте младежи от Центъра за настаняване от семеен тип „Любов“ в Русе се почувствали зле вчера преди обяд, започнали да повръщат и да се оплакват от разстройство след като закусили. След преглед 6 от тях са настанени в Инфекциозното отделение на Русенската болница с 39 градуса температура. Младежите вземат различни медикаменти, което ги прави и по-податливи на обезводняване. През целия ден са извършвани консулти със специалисти и са направени микробиологични изследвания, за да установи причинителя за натравянето. Назначена е лекарствена терапия на петимата пациенти, обясни д-р Новаков

Тепърва пробите ще покажат от какво е причинено натравянето, тъй като в центъра не използват кетъринг. Елена Петкова, програмен директор на Сдружение „Еквилибриум“, което управлява Центъра, обясни, че в другия център, тъй като те са два, няма проблеми с децата и младежите.

Петкова поясни, че храната, която са консумирали в двата центъра е напазарувана в петък. В едната къща, от която са пострадалите младежи, са закусвали филия с извара и мляко, а в другата същата филия, но със чай. Тя беше категорична, че млякото е съхранявано затворено и в хладилник.

Според служители от РЗИ обаче, млякото е изконсумирано и проби от него не могат да се вземат. Центърът има собствена кухня, която по закон не се регистрира нито в РЗИ, нито в Агенцията по храните и ако не се оставят обичайните проби от храните ще бъде много трудно да се установи откъде е тръгнала заразата. Кметът на Русе Пламен Стоилов също  е разпоредил проверка по случая, като служители на общината са на място.

Чуйте звуковия файл