Една от двете основни търговски улици в Брюксел беше отцепена тази сутрин от полицията заради съмнения за бомба в мол, съобщиха свидетели от мястото на събитието, цитирани от местни медии.

Впоследствие прокуратурата съобщи, че в 5.30 ч. тази сутрин мъж се е обадил в полицията, за да съобщи, че е бил отвлечен и оставен на посочената улица, след като бил опасан с колан бомба.

Фалшива заплаха за бомба затвори метрото в Шарлероа през май

Пристигналите на място полицаи и сапьори установили, че мъжът наистина носи колан, който наподобява взривно устройство. Мъжът твърдял, че коланът може да бъде задействан от разстояние. При последвалата проверка било установено, че коланът е пълен със сол и бисквити.

Мъжът дал точно описание на автомобила, с който бил докаран до мястото. В района полицията действително открила такъв автомобил, а собственикът на превозното средство се издирва.

Евакуираха Централната гара в Брюксел заради съмнителен багаж

Мъжът с колана е на 26 години и е известен на властите с това, че е психически неуравновесен. Преди две години той сам потърсил полицията, за да съобщи, че го уговарят да замине за Сирия. Белгийският министър на правосъдието Кун Генс не изключи мъжът да е свързан с "Ислямска държава".

Местни медии съобщават, че недалеч от мястото на инцидента е задържан друг мъж, който носел колан бомба. Засега тази информация остава непотвърдена.Инцидентът стана повод за свикване на заседание на националния кризисен център. Първоначално премиерът Шарл Мишел определи случая като "много сериозен", а по-късно заяви, че терористичната заплаха над Белгия "вече не е непосредствена".

В последните дни в Белгия неофициално бяха разпространени информации за подготвяни нови атентати. Като основни цели се посочват оживени обществени места, търговски центрове, ресторанти, гари.

Източник: БТА