Миризмите от „Биовет“ спират, ремонтират си пречиствателната станция
Миризмите от „Биовет“ спират, ремонтират си пречиствателната станция / Радка Минчева, архив

Глоба от 10 000 лв. до 500 000 лв. чака „Биовет“ заради лошите миризми в Разград, сигнали за които граждани подадоха в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе.

Експерти на РИОСВ-Русе съставиха акт за установяване на административно нарушение на „Биовет“ АД – клон гр. Разград за нарушаване на индивидуалните емисинни ограничения за отпадъчните води, определени в комплексното разрешително на дружеството. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Нарушението е установено след извършен физико-химичен анализ на взетите проби отпадъчни води на 7 юни, от изхода на пречиствателната станция. Резултатите, анализирани от Регионална лаборатория - Русе, показват отклонения по показателите: неразтворени вещества, амониев азот, общ фосфор, феноноли, ППК (химична потребност от кислоод) и БПК 5 (биохимична потребност от кислород за 5 денонощия).

За това нарушение Законът за опазване на околната среда предвижда имуществена санкция размер от 10 000 до 500 000 лв.

Миризмите, за които са подадени няколко сигнала от различни части на град Разград, са причинени от нарушаване на технологичния процес на пречистване в биологичното стъпало към пречиствателната станция.

Дружеството е внесло План-програма за отстраняване на технологичните нарушения при работата на пречиствателната станция. В нея са заложени мерки, действия и срокове, свързани с почистване и реконстукция на пречиствателната станция и изграждане на физико-химично стъпало.

РИОСВ-Русе ще извършва периодичен контрол съобразно изпълнението на заложените в програмата  срокове – уверяват от там. Те вече са започнали да текат, сред първите стъпки на дружеството за отстраняване на проблемите е изготвяне на проект за изграждане на физико-химично стъпало на пречиствателната станция. Това трябва да стане до 1 юни 2017 г., а дотогава отпадъчните води от „Биовет“ ще преминават през Градската пречиствателна станция, за което се водят разговори с „Водоснабдяване-Дунав“.