Все по-често работодатели изместват началото и края на деня в офиса, за да се избегнат високите температури. В същото време, инспекторите по труда започват проверки дали се спазват мерките срещу жегата на работното място, посочва Нова телевизия.

Именно през лятото, когато температурите навън са най-високи, градусите в офиса средно трябва да се движат между 18 и 25. А допустимата температура не трябва да надвишава 28 градуса. Щори, хладни помещения за почивка и минерална вода са сред основните условия, които трябва да осигури всеки работодател през лятото в офиса.

Колкото повече градусите навън растат, толкова работата в офиса става по-трудна.

„Защото се уморявам повече. По-трудно ми е, имам главоболие", обясни брокерката Анна Зафирова.

Анна обаче е намерила формулата и задачите си като брокер извън офиса е оставила за по-хладните часове.

„Ние се стремим да провеждаме огледите си в по-ранните, сутрешни часове или привечер след 18:00 ч., тъй като в най-големите горещини наистина е много трудно човек да върши работа", казва Анна Зафирова.

А в най-горещите часове работи в офиса, където са взети всички мерки срещу жегата.

„Това е едно от работните ни помещения, което може да се използва и за стая за почивки, ето това е климатикът той работи - мисля, че е приятна температурата. Имаме щори, които предпазват от летните горещини - слънцето да не пречи на хората, когато работят - пазят и хлад", обяснява работодателката на Анна - Любомира Атанасова.

В най-горещите часове Анна и колегите й могат да се разхладят с вода и тонизиращи течности или да си починат в охладени стаи.

„Определено търся по-хладните кътчета в офиса. Ние сме доста хора тук и се стремя, където са по-малко и климатизацията е по-добре - да съм там", казва още Анна Зафирова.

Все повече работодатели дават възможност за промяна на работното време заради жегата.

„Може да се промени началният и крайният час на работното време, като се увеличи честота на почивките, тоест да има повече почивки в рамките на работния ден", коментира Виолета Добрева от Главна инспекция по труда.

А на открито - мерките се съобразяват с кодовете за времето. Последните проверки на инспекторите не откриват сериозни нарушения. А глобите за нарушителите се движат от 1500 до 15 000 лева.

Освен това работодателите трябва да имат и готовност за оказване на помощ в случай на слънчев удар, за да не се стига до инциденти в офиса по време на най-горещите дни.

Източник: Нова телевизия

Източник снимка: ThinkStock/Getty Images