Първа Балканска среща на младите полярни изследователи ще се проведе в Кърджали
Първа Балканска среща на младите полярни изследователи ще се проведе в Кърджали / netinfo

Първа Балканска среща на младите полярни изследователи ще се проведе в Кърджали, а това ще стане от 30 септември до 2 октомври, съобщи при посещението си в района на Източните Родопи директорът на Българския антарктически институт Христо Пимпирев.

По думите му България  е лидер в полярните  изследвания  на целия Балкански полуостров  и пълноправен  консултативен член на Антарктическия договор, а Асоциацията на младите ни полярни изследователи е част от Световна асоциация.

Идеята Кърджали да домакинства на подобен форум възникнала на среща на полярници в Чили преди месец. „срещнахме се  с представителите на турската делегация и така възникна идеята за организиране на общ форум на Балканите. Турските колеги проявяват  засилен интерес към научни изследвания на Белия  континент. В експедиция на Антарктида  участва вече Якуб Челик от Истанбулския технически университет, където неотдавна също е учредена Асоциация на младите полярни  изследователи”, обясни проф. Пимпирев. И  уточни, че избират Кърджали за домакин, защото градът е по средата на пътя  между София  и Истанбул. Полярникът припомни  и „появата“ на нос „Кърджали” на картата на о-в Ливингстън, географско наименование, което ще бъде ползвано от всеки, който прави научни  изследвания на Антарктида.

 

„Имаме уверение от кмета на община Кърджали Хасан Азис за  съдействие при провеждане на балканската среща”, коментира проф. Пимпирев. И допълни, че във форума ще участват и  представители на Румъния, която също е  член на Световна асоциация на младите полярни изследователи, както и на Гърция.