35 безработни младежи от област Кърджали ще се обучават за парамедици
35 безработни младежи от област Кърджали ще се обучават за парамедици / netinfo

Тридесет и пет трайно безработни младежи от 15 до 29 години в Кърджалийска област ще бъдат обучени за професията „парамедик” – трета степен, с последваща временна заетост.  Това ще стане по проект „Активни на пазара на труда”, реализиран от ЦСМП в партньорство с Международния алианц за развитие, съобщи на нарочна пресконференция директорът му д-р Атанас Митков.

По думите му от днес до края на август ще се проведе информационна кампания в цялата област. Ще бъдат привлечени 70 безработни лица на възраст между 15 и 29 години, част от които ще  бъдат насочени да се върнат на училище, да се регистрират в Бюрото по труда, а 35 ще преминат обучение от 9 месеца. Тридесет от успешно преминалите ще бъдат назначени за 6 месеца към ЦСМП, а други 5 – в спешното отделение към МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски - Кърджали.

 

Професията парамедик е нова за страната. Идеята е тези кадри да компенсират липсата на висш медицински персонал в системата на спешната помощ, обясни директорът на ЦСМП. Обучените парамедици ще имат право да транспортират пострадали и болни хора, да оказват първа помощ и да асистират в спешно отделение. Според официално одобрената концепция за спешната помощ, до 2020 година на системата ще са необходими 1 000 парамедици.