Изпратиха резервни части за АЕЦ Козлодуй
Изпратиха резервни части за АЕЦ Козлодуй / Дарик - архив

Партида с оборудване и резервни части за АЕЦ „Козлодуй" изпрати "Атоменергомаш" - машиностроителната дивизия на руската държавна корпорация „Росатом". Експедирани са два комплекта за главните циркулационни помпи ГЦН-195М. Резервните части са предназначени за плановия ремонт на възлите на уплътнението на главния съединител на помпите на българската централа и част от тях ще влязат в употреба още през септември тази година.

В Пети и Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй" едновременно се използват по четири главни циркулационни помпи. В постоянна готовност за работа стои и резервната, пета помпа. Главните циркулационни помпи са важна и неотменна част от реактора. Те обезпечават интензивната циркулация на топлоносителя в първи контур на реактора. От надеждната и безаварийна работа на тези агрегати зависи безопасността на всяка централа. Главните циркулационни помпи осигуряват преминаването на 21 000 тона вода на час през реактора.

Резервните части, които „Атоменергомаш" доставя традиционно са изработени от Централно конструкторско бюро за машиностроенето - Санкт Петербург (ЦКБМ), което е част от част от дивизията и е специализирано в производството на оборудване за ядрената енергетика.

През 2015 г. ЦКБМ завърши ресурсните изпитания на най-новите модели главни циркулационни помпи ГЦНА-1753. Новата конструкция позволява да не се използва масло в реакторното отделение, което значително повишава пожарната безопасност в реактора.