13 храма от област Кюстендил очакват пари за ремонти от ДФ „Земеделие
13 храма от област Кюстендил очакват пари за ремонти от ДФ „Земеделие / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

13 храма от област Кюстендил кандидатстват пред ДФ „Земеделие" за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, по под мярка „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата". 10 от тях се намират на територията на Дупнишка духовна околия, обясни отец Георги Паликарски, архиерейски наместник. По думите му, най-сериозна нужда от средства имат черквите „Св. Никола" в Сапарева баня и „Св. Теодор Тирон" в гр. Бобошево. За средства кандидатстват и храма в Смочево - „Св. Пророк Илия", в гр. Рила - „Св. Николай Мирликлийски Чудотворец", в Бобошево- „Св. Атанасий", в с. Големо село- „Св.Троица", Ресиловския манастрир „Покров Богородичен", в гр. Бобов дол- „Св. Николай Мирликлийски Чудотворец", в Кочериново- храма „Рождество Богородично". Дупнишката околия е с най- много подадени проекти, коментира отец Паликарски. Рилският манастир също кандидатства за средства.
Общият размер на заявената финансова помощ за 13- те проекта е 7 980 729 лв., общо за цялата страна подадените проекти са 348, на стойност близо 210 млн. лв.
Тъй като общата сума на заявената финансова помощ от всички подадени заявления е по-голяма от размера на определения за съответния период на прием бюджет, предстои да бъде извършена предварителна оценка по критериите за подбор. Съответствието с критериите за оценка ще се преценява към датата на подаване на заявлението за подпомагане, съобразно приложените към заявлението за подпомагане документи. Заявленията за подпомагане ще се класират според получените при оценката точки и ще бъдат одобрявани в низходящ ред до размера на определения за съответния прием бюджет.