Слънчев импулс-2 излита от Ню Йорк в понеделник
Слънчев импулс-2 излита от Ню Йорк в понеделник / Guliver/Getty Images

Самолетът "Слънчев импулс-2", задвижван със слънчева енергия, който трябваше да излети в нощта на събота срещу неделя, ще замине от Ню Йорк в понеделник, в 2.00 ч. местно време (9.00 ч. бълг. време), за да осъществи следващия етап от обиколката си на света - прекосяването на Атлантическия океан, предаде АФП.

Solar Impulse 2 прелетя над Статуята на свободата (СНИМКИ/ВИДЕО)

Самолетът ще бъде пилотиран от швейцареца Бертран Пикар, който ще го насочи към Севиля, Испания, посочиха от екипа на "Слънчев инпулс". Полетът трябва да продължи около 90 часа.

Това е най-дългото разстояние, което трябва да покрием тази година отбелязаха от екипа.

"Слънчев импулс-2"
е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 м - повече от на Боинг 747, но теглото му е 2300 кг, почти колкото на кола.

Задвижваният от слънцето "Слънчев импулс 2" продължава своята обиколка

Крилете на самолета са покрити със 17 000 слънчеви панела, които захранват четири електрически двигателя и презареждат литиево-йонните акумулатори, позволяващи на самолета да пътува и през нощта.

Теоретично самолетът може непрекъснато да е във въздуха, тъй като енергията, натрупана през деня, го захранва и през нощта. Максималната му скорост е около 140 км/ч.

Източник: БТА