Консумацията на ядки намалява риска от смъртност от рак на простатата
Консумацията на ядки намалява риска от смъртност от рак на простатата / ThinkStock/Getty Images

Консумацията на ядки - бадеми, кашу, лешници, шам-фъстъци, орехи, може да намали риска от смъртност за мъжете, страдащи от рак на простатата, съобщава "Интернешънъл бизнес таймс", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

За целите на проучването авторите му от болницата "Бригам енд уиминс" в Бостън са анализирали данни за 47 299 мъже, наблюдавани в продължение на 26 години.

Паласките при мъжете издават риска от рак

Изследователите са установили, че рискът за участниците да починат от рак на простатата е бил с 34% по-малък за онези от тях, които са консумирали ядки пет или повече пъти седмично, отколкото за мъжете, хапвали ядки по-рядко от веднъж месечно.

Петте навика, които най-често отключват рак

Проучването предлага поредното доказателство, че ядките, съдържащи полезни вещества като ненаситени мастни киселини, висококачествени протеини, витамини, минерали и фитохимикали, трябва да присъстват в здравословното хранене.

Източник: БТА