Деца и бащи откриха очарованието на старите игри в Музейния детски кът на ЕМО „Етър”
Деца и бащи откриха очарованието на старите игри в Музейния детски кът на ЕМО „Етър” / netinfo

Борислав и 3-годишната Ева отбелязват заедно Деня на бащата, 19 юни, в ЕМО „Етър". Инициативата е на екипа на Детския кът „Открий какво умееш", който е част от етнографския музей.

Таткото Борислав, очевидно един съвременен човек, който уважава традициите, е разбрал за инициативите на музея, свързани с 19 юни, благодарение на интернет. И очевидно е решил, че си заслужава да прекара няколко часа с любимата си дъщеря на Поляната в музея. Ева се забавлява и много разчита на своя баща, за да опознава света. Двамата заедно, таткото Борислав и красивото момиченце, изпробваха как се играе „На орехчета".

В миналото тази игра е била любима за децата по габровските улици.
Забива се колче, върху което се поставя петаче. Децата се нареждат в редица, като всяко държи орех, с който цели петачето. Който го събори си го прибира, след което се поставя нова паричка. Една простичка и много увлекателна игра.

Анджелина е дошла в ЕМО „Етър" заедно с малкия си брат и се е заела с едно занимание, което не е съвсем характерно за момичета. Ако сме по-точни, трябва да кажем, че така е било в миналото. Днес някой би сметнал за дискриминация да кажеш на момиче, че това са „момчешки работи". И Анджелина пробива с бургия. Разбира се тя майстори с инструменти от миналото, следователно на ръка. Нито и е трудно, нито непривично. Успява да се справи доста добре, въпреки че едва ли има опит с подобна дейност.

„По-забавно е да си тук, отколкото да стоиш по цял ден на компютъра", казва с очарователна усмивка Анджелина и продължава съсредоточено работата си.
Майка й, очевидно мисли по същия начин, защото се пробва със старата игра „Карачка". И видя, че не е никак лесно да я играеш, но с повече усилия и време нещата си идват на мястото.

Симеон и Тихомир плетат плет. Момчетата са забили четири по-дебели кола в земята и увиват около тях предварително подготвена вършина.

„Коловете се обгарят предварително, за да са по-здрави и да не изгниват бързо в земята. След време плета се набива отново, тъй като долната му част може да започне да поддава". Това разбират младежите от обучението си в плетене на плет в ЕМО „Етър" в Деня на бащата - 19 юни.