Почина австралийският режисьор Пол Кокс
Почина австралийският режисьор Пол Кокс / ThinkStock/Getty Images

Отличеният с награди режисьор Пол Кокс почина на 76-годишна възраст, оповести Австралийската гилдия на режисьорите, цитирана от Асошиейтед прес.

Причините за смъртта му не се съобщават, но миналата година режисьорът заяви, че присаденият му черен дроб е засегнат от рак.

Кокс е сценарист и режисьор на филма "Силата на съдбата" от 2015 г. с участието на Дейвид Уенъм. Във филма се говори за мъж, който открива любовта, докато чака животоспасяваща трансплантация на черен дроб. Филмът до голяма степен е вдъхновен от битката на Кокс с рака преди извършената му през 2009 г. трансплантация, която го върна към живота, след като бе на крачка от смъртта.

Пол Кокс е също режисьор на получилите ласкави отзиви от критиката игрални филми: "Самотни сърца", "Невинност", "Първата ми съпруга" и документалните ленти "Винсент: Животът и смъртта на Винсент ван Гог" и "Дневниците на Вацлав Нижински".

Получил е награди на филмовите фестивали в Бризбейн, Таормина (Италия), Валядолид (Испания), Монреал, както и приза за най-добър режисьор и най-добър сценарий на Австралийската академия за кино и телевизия за "Първата ми съпруга".

Кокс е роден във Венло, Холандия. Установява се като професионален фотограф в Австралия през 1965 г. Заснел е 19 игрални и 12 документални филма.

Източник: БТА