Отбелязват Деня на испанския език с музика, книги, ястия и вина
Отбелязват Деня на испанския език с музика, книги, ястия и вина / ThinkStock/Getty Images

С голяма фиеста на открито с музика, литература, традиционни ястия и занимания за деца Институт "Сервантес" - София, ще отбележи Деня на испанския език - днес между 11.00 и 15.00 ч., съобщават организаторите.

Всеки, който обича езика на Сервантес, е добре дошъл. Събитията са на открито, в библиотеката и в залите на института.

В концертите ще участват едни от най-добрите изпълнители на испанска и латиноамериканска музика в България - триото на Arnau Garrofe, Ritmos Negros с Пиеро Епифания - кахон, перкусии, вокал, Симеон Леонидов - китара и кахон, Борис Таслев - бас, Ире Васкес и Ел Кийо с проектa Flamencub - фламенко и кубинска музика, Ире Васкес & Her Latin Band.

Готвачи от столични ресторанти ще приготвят на открито характерни ястия от Испания, Куба и Перу. Ще се предлагат паеля, тортиля, тапас, испански сирена, вина, мохито, кайпириня, сангрия и други.

За малките ще има мексиканска пинята с бонбони и изненади, рисунки на лице, оцветяване според думи на испански, цветни печати, томбола за детско колело.

Български издателства ще представят книги на испански език за всички възрасти, учебници, книги от испаноезични автори, преведени на български език.

"Открий съкровището!" е играта в библиотеката "Серхио Питол" в института. Между книгите ще бъде скрито съкровище - само най-добрите детективи ще стигнат до наградата.

На Стената на думите всеки ще може да изпише своята любима дума на испански. В зоната "Туризъм" ще има информация за полетите между България и Испания, а участниците в томболата могат да спечелят два самолетни билета до Испания. Повече от 500 милиона души говорят испански по света, а езикът е вторият за международна комуникация и третият най-ползван в интернет.

През последните 10 години на българския пазар излизат средно на година по 50 книги в превод от испански. През последните 35 години на български са преведени около 1000 испански и латиноамерикански автори.

България е една от страните, в които испанският е със засилено присъствие по исторически причини - много български специалисти работят в Куба и Никарагуа през 70-те и 80-те години на миналия век, приемат се чилийски емигранти през 70-те, има общност на сефарадски евреи.

Първата испанка, преподавател по езика в СУ, пристига в България през 1934 година. През 1961 г. е открита специалността Испанска филология в СУ. През 60-те години испанският започва да се преподава като избираем предмет в училище, през 1991 г. отваря врати първата гимназия с изучаване на испански. Около 20 000 ученици и студенти изучават испански.

Близо 300 000 българи работят и живеят в Испания, отбелязват организаторите.