Шведски пенсионер иска да е омбудсман във Враца
Шведски пенсионер иска да е омбудсман във Враца / Дарик Враца

Известният на врачани с активната си гражданска позиция Стефан Чолаков – Чолака е подал документи за участие в избора на омбудсман във Враца. Чолака предпочита да изказва мнението си по различни злободневни местни и национални въпроси предимно на улицата чрез мегафон и плакати.

Днес комисията от ОбС Враца разгледа подадените документи. Освен Чолаков за мястото кандидатства и Димитринка Иванова Димитрова. Тя е магистър по публична администрация, а последната й работа е като главен камериер в спа хотел в Царево. Има и завършен курс по медиатор.

Чолаков е представил диплома от 1978 г. от ВУЗ „Георги Димитров“, специалност треньор по биатлон. В заявлението си е посочил, че ако бъде избран за омбудсман ще се откаже от „платата си за да не му завиждат врачанските клюкари, че е шведски пенсионер“.

След проверка на документите и на адресните регистрации комисията, с председател Владимир Христов, допусна и двамата кандидати до събеседване. То ще бъде публично и всеки желаещ може да присъства. Насрочено е за 10,30 часа, на 20 юни, в залата на ОбС Враца.

Гласуването за омбудсман ще стане на заседание на ОбС Враца, като кандидат трябва да събере 2/3 от гласовете на съветниците за да бъде избран. Според закона заплатата на омбудсмана е 150 % от средната заплата за съответната общинска администрация.