Нано пръчки могат да се използват за събиране на вода
Нано пръчки могат да се използват за събиране на вода / netinfo

Неуспешен експеримент на учени от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на САЩ довел до създаване на особени нано пръчки.

Било установено, че с увеличаване на влажността нано пръчките губят от теглото си. Като използвали микроскоп, учените констатирали нещо впечатляващо - вода се стича между нано пръчките.

Нови изследвания показали, че материалът поглъща вода при по-малка влажност, докато при по-голяма влажност спонтанно я изхвърля. Повечето материали поглъщат повече водни пари с увеличаване на влажността.

"Живата" вода е най-полезна за човека

"Създаденият от екипа ни необичаен материал се държи донякъде като гъба - заяви Дейвид Лао от лабораторията. - Той сам се изтисква наполовина, преди да се изпълни с вода."
Лао и колегите му всъщност си били поставили за цел да създадат магнитни нано жици.
След като преодоляхме първоначалния шок, свързан с това невиждано досега поведение, смятаме, че то може да се използва за подобряване качеството на живота на хората, отбелязаха учените.

Откриха вода в горещите юпитери

Те получили обяснение за създадения материал в изследване от 2013 г., в което е описан процес, свързан с кондензация на вода между краищата на хидрофобски материали. В научната литература има също обяснение за изпаряване на вода, "затворена" в малки пространства. Тези процеси обаче са представени само теоретично.

Учените са на мнение, че новият материал може да се използва за "събиране" на питейна вода в райони със сух климат, включително в пустинни области. Но преди да се потърси най-подходящото приложение на новите нано пръчки, ще трябва да се разбере как да се контролират размерите и формата им.