Георги Първанов: АЕЦ „Белене трябва да бъде построена
Георги Първанов: АЕЦ „Белене трябва да бъде построена / netinfo

Макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на АЕЦ „Белене". Изненадани сме от възторга, който предизвика решението на арбитражния съд, по иска на „Росатом". Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на ПП АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов.

„Изненада е този възторг, необясним на управляващите, които се радват на малките щети в техните представи, които понасяме в резултат на решението на арбитража за „Белене". Шест поредни правителства имат отговорността да се стигне до тук. Вече имаме единия реактор за централата и вместо да се чудим какво да го правим - дали да го държим на съхранение на руска територия и да му плащаме не знам какви огромни суми, или пък да търсим къде да го продадем, мисля,че макар и с голямо закъснение, трябва да възобновим строителството на „Белене", посочи той.

„От център на енергийната политика за Балканите страната ни се превърна в периферия. Не бива повече да чакаме пасивно резултатите от срещи на високо равнище, които се провеждат при съседите ни", заяви още Първанов. По думите му е необходима спешна среща между българския премиер Бойко Борисов и президента на Руската федерация Владимир Путин. „Категорично, мисля, че много отдавна трябваше да има на първо време телефонен разговор, защо не и среща при все, че се натрупаха много тежки и неприятни моменти в отношенията между двете страни, но рано или късно ние трябва да започнем да ги изчистваме".

Тезата на Георги Първанов подкрепи и зам.-председателят на Народното събрание, зам.-председател на ПГ на АБВ и енергиен експерт Кирил Цочев. „Решението на арбитража не би трябвало да е изненада за никого. Още в началото на годината беше ясно, че това решение щеше да бъде взето. Видяхме вчера заглавията, чухме тезите, че българската страна е спечелила. Истината е , че българската страна дори не знае какво оборудване като цяло е произведено до момента от „Атомстройекспорт ". По-добре е в момента да се помисли от къде ще се вземат пари да се плати това оборудване и по-важното: какво ще се прави това оборудване. Варианти има, но трябва да се седне и да се проведе професионален дебат, а не да се развива политическо говорене по темата", посочи Цочев. Той припомни, че АБВ има изготвени конкретни предложения за енергийна стратегия, включително и за развитието на сектор „Ядрена енергетика".

„Трябва да падне мораториумът, който управлението на Борисов в предходния му мандат наложи върху развитието на ядрената енергетика и в частност на територията на Белене. Най-добрият начин да се реши този въпрос е чрез приемането на една нова стратегия за развитието на ядрената енергетика, в която ясно, точно, категорично да се поеме отговорността за възобновяване на строителството на „Белене", допълни Георги Първанов.

Лидерът на АБВ коментира и политиката на държавата по отношение на осигуряването на газова независимост на страната ни. „Прави се имитация на действия за газова независимост. Интерконекторите са байпаси . Интерконекторът може да служи за преодоляване на кризи, дай Боже да не възникват, както беше през 2009 г. Не искам да подхващам темата за цялата тази имитация с така наречения Газов хъб „Балкан". Ние ще строим интерконтектор, един, втори и смятаме, че това ще ни създаде условия за газов хъб. България можеше да бъде енергиен, в това число и газов преразпределителен център, във времето, когато имаше „Южен поток" - 63 млрд. , „Набуко" - 31 млрд., т.е - над 90 млрд., можеха да минават през България", посочи той.