Еврокомисар Корина Крецу и министър Ангелкова на посещение в Русе
Еврокомисар Корина Крецу и министър Ангелкова на посещение в Русе / снимка:Община Русе

Министърът на туризма Николина Ангелкова и еврокомисарят по регионално развитие Корина Крецу ще открият в Русе конференция „Устойчивост на развитието на туризма и сигурността в Дунавския регион“.

В конференцията ще участват още Василе Динку – вицепремиер и министър на регионалното развитие и публичната администрация на Румъния, Пламен Стоилов, кмет на община Русе, Деница Николова – заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и Национален координатор по Дунавската стратегия, Кристофър Имбсен – заместник-директор в Световната организация по туризъм, посланици на страни от Дунавския регион, народни представители, кметове и областни управители, представители на органи по сигурност на страни от Дунавския регион, представители на ЕК и др.

В рамките на събитието ще се проведат Кръгла маса на тема „Туризъм и сигурност“ и Експертна сесия, на която ще бъдат обсъдени Развитието на хармонизирана система за мониторинг и статистическа информация в областта на туризма в Дунавския регион и Перспективи за развитие на бранд „Дунав“.

Европейският комисар за регионална политика и министърът на туризма посетиха вчера Ивановските скални църкви. Корина Крецу обясни, че за пръв път посещава Ивановските скални църкви и района, като паметниците на културата са й харесали много. В църквата със стенописите тя си купи книга за района на Ломовете на румънски език. Крецу каза още, че е доволна да види положителния резултат от еврофондовете върху развитието на икономиката в България и в частност на туризма, както и ролята им за откриването на нови работни места.

Министър Ангелкова изтъкна, че Русе е избран за домакин на утрешната конференция, защото е един от най-значимите български градове по поречието на река Дунав, а и това ще подпомогне усилията на Общината да промотира града и региона като привлекателна туристическа дестинация.

Тя каза още, че обсъждат много общи проекти в сферата на туризма с Румъния.

Министър Ангелкова изказа мнение, че България има много голям потенциал в сектор Туризъм, като Русе и останалите дунавски градове могат да използват Дунавската стратегия като платформа, за да развият взаимоотношенията с всички нейни страни членки и особено с нашите съседи Румъния и Сърбия.

Тя каза още, че се работи усилено, за да се насочи големият туристопоток към вътрешността на страната, затова са създадени и културно историческите дестинации, които покриват територията на цялата държава.

 

Избрани са ключови паметници на културата и туристически атракции, които да бъдат двигател на съответните райони, за да могат да го „дърпат“ напред в неговото развитие. Такъв е случаят с Ивановските скални църкви – обект на ЮНЕСКО.