Пирогов не могат да са категорични дали гъби са причината за натравяне на семейство
Пирогов не могат да са категорични дали гъби са причината за натравяне на семейство / DarikNews.bg, архив

Готови са изследванията на натровеното тричленно семейство. От "Пирогов" заявиха, че в пробите е открито наличие на атропини, но не могат да бъдат категорични дали става въпрос за отравяне с гъби или с друга храна, съобщава БНТ.

Състоянието на тримата пострадали се подобрява, но засега остават за наблюдение заради възможни усложнения.

Вчера следобед в Агенцията по храните се получава сигнал за натровено семейство, което е консумирало гъби, закупени от голяма търговска верига. В рамките на час те издават забрана на търговеца да продава култивирани печурки.

Самият инцидент става в понеделник. От същата партида гъби междувременно са продадени повече от 14 тона. Други оплаквания за натравяне с гъби не са получени.
"Тепърва започваме да анализираме всички документи, които съпровождат гъбите - по отношение на техния произход, качество годност, за да установим какво се случва", каза д-р Тодорка Янковска от Агенцията по храните.

От търговската верига заявиха, че до изясняване на случая са спрели продажбата на всички видове гъби. Отказаха обаче коментар дали са предлагали диворастящи гъби и възможно ли е да се е получило смесване.

Семейство се отрови с гъби, купени от хипермаркет

От Агенцията по храните са взели проби от гъбите в магазина, които са внос от Полша и те ще бъдат изследвани в лаборатория в Германия.

Междувременно Съюзът на гъбопроизводителите излезе със становище, че 95 на сто от печурките на пазара идват от Полша. Според тях полските производители третират гъбите с различни препарати, за да удължат срока им на годност. Максималният срок на съхранение на българската печурка е между 5 и 7 дни.

"Полската, доколкото зная, може да трае и месец", твърди Светослав Стоянов, изпълнителен директор на гъбозавода в Красен.

От "Пирогов" заявили, че не могат да са категорични за причината за натравянето. Това може да се определи единствено след изследване на остатъка от консумираната храна и гъбите, закупени от семейството. Нито Агенцията по храните, нито Регионалната здравна инспекция имат задължение да го направят.