Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде запазен, смята Рашидов
Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде запазен, смята Рашидов / БГНЕС, архив

Паметникът на Бузлуджа трябва да бъде запазен като паметник и да се съхрани като такъв, но първо трябва да се удостовери неговата собственост. Това каза министърът на културата Вежди Рашидов по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия. Рашидов беше категоричен, че правителството не е отпуснало средства за Бузлуджа, но се е събрала работна група, която да обсъди как може да се съхрани паметта.

Паметникът на Бузлуджа оживява чрез виртуалната реалност (ВИДЕО)

Според министъра на културата паметници на културата не трябва да се събарят и да се рушат. Това каза той в отговор на запитване на депутата от Реформаторския блок Иван Иванов.

"Ако днес не бяха съборили някой демократ и днес са тези демократи най-активни, които раснаха в станциите на ЦК, да не си отварям устата, бяха приближени на семейството на другаря Живков. Аз не съм бил. И днес са демократи и са точно от Реформаторския блок една част от тях. Те почиваха в станциите на ЦК, а аз от сиропиталище чиракувах на бащите им. Зетове на разни...на генерали от КГБ, ченгета, а сега крайни демократи. Аз какъв да бъда тогава", попита Вежди Рашидов.

Все пак министър Рашидов отчете, че у нас се строят прекалено много паметници:

"В България всеки починал творец и артист има паметник в квадрат от четири. Аз хвърлих европейски пари да направя най-хубавия некропол в България, това е много хубав музей и около него какво ли не - на един му светят очите, на друг му седят краката, едни държи самарско знаме, един летец, един лъв лежи, гробът на Вазов, долу е един орел и един парашут. Недейте събаря нищо, не събаряйте мавзолея. Днес щях да късам билетчета. Днес щях да направя Мадам Тюсо и да изкарам за бедната култура пари", допълни Рашидов.

Депутатите от културната комисия приеха на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за културното наследство.