Ясни са най-добрите финансови директори за 2016 г.
Ясни са най-добрите финансови директори за 2016 г. / netinfo

По време на тържествена церемония в София хотел Балкан бяха обявени победителите в конкурса за най-добри финансови специалисти на България - CFO на годината 2016. Организиран за трета поредна година от списание Forbes и EY България, конкурсът отличава успешните финансови професионалисти и техните постижения през годината.

През 2016 г. в конкурса взеха участие финансови директори от различни сектори на икономиката: производство, услуги, търговия, бързооборотни стоки. За първа година сред участниците и финалистите имаше динамично развиващи се стартиращи бизнеси.

Победителите в конкурса CFO на годината 2016 са:

Жанета Джамбазка, главен финансов директор на Дженерали Застраховане АД в категория Стратегия за развитие на финансовата функция. Госпожа Джамбазка има дългогодишен опит в застрахователния сектор в България. През 2002 г. е част от екипа експерти, които създават застрахователно дружество Виктория и впоследствие го развиват и успяват да го продадат на Дженерали Италия. През 2015 г. заема водеща роля при сливането на ЗАД Виктория и Дженерали Застраховане АД.

Лилия Хиц-Чолакова, главен финансов директор на Sitel, стана победител в категория Планиране и прогнозиране. Лилия Хиц-Чолакова е регионален финансов директор на Sitel за Германия и Източна Европа. С почти 25 години професионален опит в сферата на финансовия мениджмънт. Тя е един от лидерите, които превръщат Sitel във водеща компания на пазара на BPO услуги в Източна Европа и развиват бизнеса на Sitel в България.

Славейко Славейков, главен финансов директор на Сосиете Женерал Експресбанк, стана победител в категория Контрол и отчетност. Заема позицията от 7 години. Работи активно за позиционирането на финансовата функция на банката като стратегически партньор на всички останали звена. Обучава и възпитава финансово мислене и култура на всички нива в структурата на банката. През последната година и половина под негово ръководство са осъществени сложни процеси на оптимизация, автоматизация и дигитализация на процесите на контрол и отчетност в банката.

Ивелин Камбуров, главен финансов директор на Кредисимо, е победител в категория Ликвидност и риск. Ивелин Камбуров е финансов директор на Кредисимо, небанкова финансова компания, търгувана на Българска фондова борса. Когато преди 3 години се присъединява към екипа на Кредисимо, господин Камбуров има за задача да организира работата на финансовия отдел и да позиционира функцията пред ръководството на компанията. За по-малко от година финансовата функция заема своето водещо място и участва пряко в решенията, свързани със стратегическото развитие и цялостната дейност на дружеството.

Доротея Николова, главен финансов директор на Банка ДСК, получи голямата награда за цялостен принос във финансовата функция в конкурса CFO на годината 2016. Доротея Николова е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Банка ДСК. От 11 години ръководи направление „Финанси и планиране". Отговаря за стратегическото планиране, финансовата, регулаторната и управленска отчетност, данъчното планиране. Резултатите от работата на госпожа Николова намират отражение в отличния финансов резултат на Банка ДСК за 2015 година - рекорден за Банка ДСК, но и за банковата система в България. Банката постига ръст на печалбата в размер на 35,3%.

Ясни са найдобрите финансови директори за 2016 г
netinfo

„Тази награда е едно изключително признание не само лично за мен, а и за работата на моя екип и за Управителния съвет на Банка ДСК, защото вярвам, че отлични резултати идват със съвместна работа и сътрудничество. Щастлива съм от това и благодаря на организаторите не само за конкретната награда за мен, а и за това, че дават повече светлина за ролята и приноса на финансовия директор за бизнеса", заяви Доротея Николова.

Оценката на кандидатите бе направена от жури в състав: проф. д.ик.н. Бистра Боева, Университет за национално и световно стопанство; Данета Желева, главен изпълнителен директор Индустриален Холдинг България АД; Александър Пулев, главен банкер Европейска банка за възстановяване и развитие; Николай Генчев, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Застрахователна компания „УНИКА" АД; Тодор Брешков, управляващ съдружник в Лoнч Хъб; Николай Андреев, главен финансов директор в Нова Броудкастинг Груп и CFO на годината за 2014.

Конкурсът за наградата CFO на годината се организира като част от CFO Форум с цел да отличи успешни финансови лидери с принос както към развитието на професията, така и към развитието на своята компания и екип. Основната мисия на конкурса е да даде повече популярност на професията на финансовите директори и на добрите практики, които финансовите специалисти прилагат. Целта на конкурса е да създава и развива финансовата общност в страната.

Ясни са найдобрите финансови директори за 2016 г
netinfo