Координационна група щяла да планира и анализира политиката за учене през целия живот
Координационна група щяла да планира и анализира политиката за учене през целия живот / Областен управител - Габрово

Създадена е координационна група за учене през целия живот в област Габрово, съобщават от пресцентъра на Областния управител.

Това се прави в изпълнение на Европейската програма за учене през целия живот за възрастни и Националната стратегия за учене през целия живот 2014 - 2020 на Министерство на образованието и науката. Област Габрово е една от пилотните шест, в които се прави това.

Координационната група е сформирана към Областния съвет по образование, наука, младежки дейности и спорт към областния управител, а основната функция ще бъде насочена към планиране, оценка и анализ на политиката за учене през целия живот.

"Целта е да стартира прилагането на ефективна система за координирането на всички заинтересовани страни, за осигуряване на съгласуваност и ефективност на политиката за учене през целия живот за възрастни, както и условия за нейното разработване на областно ниво", съобщават от институцията.

Участниците в групата вече са провели кръгла маса, в която участие са взели Николай Сираков, Добромир Валачев и представители на Министерство на образованието и науката. В изказването си областният управител акцентирал на два основни фактора, които налагат ученето през целия живот за възрастни.

Според него, от една страна това е динамичното време, в което живеем, а от друга демографската ситуация с намаляващото население и младите, което налага хората на възраст 50+ да се включват активно в различни сфери на дейност.