Специалисти от УАГ„Георги Бенковски обезвредиха пореден невзвривен боеприпас
Специалисти от УАГ„Георги Бенковски обезвредиха пореден невзвривен боеприпас / uag-g.benkovski

На 16 юни 2016 г. „Формирование за разузнаване, транспортиране и унищожаване на невзривени бойни припаси" към Учебна авиационна група „Георги Бенковски" беше активирано за обезвреждане на невзривен боеприпас в село Дълбок Дол - област Ловеч.

В частен имот на ул. „Поникът" при извършване на ремонтни дейности собствениците отриват невзвривен боеприпас и подават сигнал на телефон 112. Служители на РУП Троян отцепват и охраняват района до пристигането на военнослужещите.

Групата специалисти от формированието веднага бяха екипирани и транспортирани до мястото на откриване на боеприпаса. Под ръководството на старшина Тихомир Христов те извършиха разузнаване и анализиране на боеприпаса - силно корозирал невзривен артилерийски снаряд с дължина 300 мм. и диаметър 100 мм.

С висок професионализъм и стриктно спазване на мерките за безопасност военнослужещите изпълниха задачата за неутрализиране на рискови за населението ситуации. Снарядът бе транспортиран на безопасно за жителите място, където бе унищожен чрез взривяване, уточниха от пресофиса на УАГ"Георги Бенковски".