Реформаторите искат прокурорско разследване за нередности във ВиК-Шумен
Реформаторите искат прокурорско разследване за нередности във ВиК-Шумен / netinfo

Общинските съветници от Реформаторски блок-Шумен ще сезират прокуратурата с искане за възобновяване на старо разследване за нередности във ВиК-Шумен. Това обявиха на пресконференция днес от Реформаторски блок. Повод за искането са данните от последния доклад на Комисията за водно регулиране от месец май, от които става ясно за редица нарушения и неизпълнени задължения на оператора.

Преди години прокуратурата е провела разследване за нередности в работата на ВиК, по сигнал на инж. Симеон Тодоров, който фокусира вниманието около изпълнението на първия проект за ВиК мрежата на града - ИСПА. След двугодишна работа обаче от обвинението са излезли със становище, че нарушения няма, а и проекта е изпълнил целите си - повишаване на качеството на услугата и намаляване на загубите на вода.

„За 2014 г. имаме намаление на потреблението на вода и увеличение на електроенергията. Докладът на КЕВР обаче е много показателен, загубите се увеличават, а ние гражданите на Шумен плащаме една електроенергия, за да може да платим загубите на вода по трасето", подчерта Добромир Драев. Той уточни, че в доклада е посочено, че загубите на вода от водопроводната мрежа в града са 68,9% за 2014 г.

„Вече е крайно време на масата да се сложи истината. Необходимо е контролните институции да влязат във ВиК, за да стане ясна истината, защо плащаме толкова скъпа вода", каза още Драев.

Даниела Русева посочи, че в доклада на КЕВР има и данни за наличие на коли форми, което означава, че накъде по трасето питейната вода се смесва с отпадната. По думите й това, в комбинация с прекалено голямото количество хлор, които ВиК използва, за да обеззарази водата може да доведе до рискове за здравето на шуменци.

Реформаторите казаха още, че ръководството на ВиК-Шумен е поискало разрешение от регионалното минситерство, за да изтегли заем от 2 млн. лв. Тези средства са нужни, за да може ВиК да плати дължими суми към консорциума, който извърши рехабилитация на 3 км. от водопроводната мрежа. Общата стойност на договора за тази дейност е 5,057 млн. лв., а досега водоснабдителното дружество е платило само част от ДДС-то. Изпълнението на този договор е довело до добри резултати и загубите по рехабилитиранаат част на водопроводното трасе са намалели, а именно от тези икономии ВиК-Шумен е трябвало да се разплати с консорциума, зад който стои и японска фирма.

„Аз не съм съгласен да плащам сметката на едно недобро управление", каза още Драев.