Павликени ще отбележи своя празник с богата двуседмична програма
Павликени ще отбележи своя празник с богата двуседмична програма / DarikNews.bg

С богата двуседмична програма Павликени ще чества 73- годишнината от обявяването си за град. “Предвидили сме много авторитетни конкурси, концерти, културни и спортни прояви, които ще покажат, че Павликени е дишащ и живеещ град”, каза кметът инж. Емануил Манолов.

Честванията започнаха в началото на тази седмица, когато за първи път Павликени бе домакин на “София филм фест”. Прожекциите преминаха при засилен интерес и бяха жест на местната управа към младите хора, мечтаещи да гледат кино в града. На 18 юни предстои да се чества 60 години строително предприятие. В 10:30 ч. в Историческия музей в града ще бъде открит тематичен кът, а час по- късно на площад “Свобода” ще бъде показана изложбата “60 години строително предприятие в град Павликени”. Експозицията ще покаже 20 от най- значимите обекти на предприятието.

Една от традиционните и най- атрактивни прояви в празничната програма ще бъде туристическият спортен празник на язовир “Александър Стамболийски”. Организаторите обещават много забавления и атракции за всички посетители. Всеки желаещ ще може да се включи в разнообразни надпревари- кулинарно състезание за приготвяне на рибена чорба, каране на кану, водни колела, преплуване на язовира, скок във вода…

На 23 юни в читалище “Братство- 1884” в Павликени ще бъде открита изложба с фотографиите от Четвъртия пленер “Павликенският край и неговите хора”. “В рамките на събитието фотографите ще снимат както природни забележителности, така и наши съграждани в различни ситуации”, анонсира кметът инж. Емануил Манолов.

Цветната празнична програма включва и концерт на Красимир Аврамов, балет “Веда джуниър” и Янка Рупкина, който ще се състои в Летния театър в града. Зрителите ще се насладят и на уникално огнено шоу, издадоха организаторите. Концертът ще се състои на 23 юни, а началният час е 20 ч.

И този път в навечерието на празника си Община Павликени ще събере музикалният елит сред младите изпълнители на популярна песен. На 24 и 25 юни в града ще се проведе Петото издание на конкурса “Нека да е лято!”, който ще събере таланти от България, Румъния, Сърбия, Молдова и Русия. “Радваме се, че изпълнителите, включвали се през годините в конкурса, набират голяма популярност в музикалните формати”, каза кметът инж. Емануил Манолов.

До този момент над 50 млади таланти са заявили желание за участие в конкурса, а крайният срок за записване е 21 юни. те ще бъда разделени в три възрастови групи и по регламент ще трябва да изпълнят по две песни, като едната от тях е на майчиният им език. Изпълнителите ще бъдат оценявани от авторитетно жури с председател композиторът Стефан Димитров. И този път организаторите са осигурили парични награди, дипломи и плакети за най- добрите изпълнители, а победителите във всяка възрастова група ще получат уникални златни слънца, изработени от бижутера Константин Костов.

Празничната програма продължава на 28 юни от 18 ч. с концерт на площад “Свобода”, в който ще се включат Духовата музика на село Батак и народен оркестър “Извор”.

Кулминацията ще бъде на следващия ден. Честванията ще започнат в 8 :30 ч. със света литургия в храма “Рождество на Пресветая Богородица” в Павликени. В 10:30 ч. започна тържествената сесия на Общинския съвет, когато ще бъдат гласувани новите почетни граждани. Час по- късно пред Общината техните имена ще бъдат обявени, ще се състои благослов за града и неговите жители, както и художествена програма с участието на Клуб за народни хора “Люти чушки” и Стелияна Христова. Вечерта от 20 ч. в Летния театър Общината ще зарадва всички граждани и гости с концерт на ансамбъл “Чинари” и Поли Паскова.