Няма да има пълно преасфалтиране на зеления асфалт в центъра на Шумен
Няма да има пълно преасфалтиране на зеления асфалт в центъра на Шумен / снимки: Дарик-Шумен

Пешеходната зона на бул. „Славянски", където е положен зеления асфалт няма да бъде напълно преасфалтирана - поне на този етап. Това стана ясно от думите на управителя на фирма „БАРС" АД инж. Данко Добрев, който днес говори пред журналисти. Фирмата бе изпълнител на дейностите по проекта за рехабилитация на центъра на Шумен и положи зеления асфалт по пешеходната зона. Гаранционният срок на зеления асфалт е 15 години, а той започна да тече от 2011 г.

„Технологията по която е положен цветния асфалт представлява безцветна асфалтова смес, само че без битум, който е заместен с изкуствена смола и се оцветява в последствие", разказа инж. Добрев. По думите му, този вид асфалт се произвежда в големи мащаби и няма как да се произведе малко количество, с което да се ремонтират дефектите по зеления асфалт в центъра на Шумен.

Няма да има пълно преасфалтиране на зеления асфалт в центъра на Шумен
netinfo

Дефектите по асфалта той обясни, с атмосферните условия и натоварванията по асфалта, въпреки че става въпрос за пешеходна зона. Управителят на "БАРС" заяви ,че псоред него зеления асфалт не е подходящ за нашите атмосферни условия.

Според инж. Добрев след като дупките и пропукванията бъдат запълнени от фирмата ще обработят асфалта с оцветена смола. „Надяваме се това да скрие разнотонието и кръпките, но просто няма как по друг начин да се направи", каза още той.

На въпрос, колко би струвало цялостното преасфалтиране на пешеходната зона с нов зелен асфалт управителят на БАРС" не даде отговор. Той допълни, че гаранционните условия по договора предвиждат възстановяване на цветния асфалт и поддържане на вида му - без да е посочено как трябва да става това. „Ще говорим с проектанта, имаме идея какво да направим, защото сега изглежда като кръпка. Сега искаме да видим как ще се държи този цветен асфалт, след като го обработим с тази изкуствена, цветна смола", каза още инж. Добрев.

„Ще наблюдаваме и ще вземаме решения, спрямо това как се държи настилката. Тук сме, не сме избягали, поемаме нашата отговорност и си носим кръста", отговори той на питане, какво ще се прави в бъдеще, за да се подобри вида на центъра на града.