Иван Тотев: Реставраторите на мозайки ще имат работа десетки години
Иван Тотев: Реставраторите на мозайки ще имат работа десетки години / снимка: Кирил Кирилов

Десетки години работа ще са нужни на реставраторите, за да се справят с всички мозайки, които ще бъдат разкрити при разкопките на Голямата базилика. Очакванията са за над 2 хил. кв. метра мозайки, като раннохристиянският храм се очертава като един от най-големите обекти на Балканския полуостров. Според кмета Иван Тотев аналогии могат да се правят с базилики в Италия.

Ръководителят на обекта – археолог Жени Танкова, каза пред Дарик, че е заявила нужда от 120 дни, за да се свърши пълноценно първоначалната работа, преди реставрирането на мозайките. Ще са необходими общо 24 души екип, но на този етап действат само осем. Танкова допълни, че се надява на топла зима, защото дъждовете ще пречат на работата и разкопките може да се проточат и до декември включително.

На обекта вече се работи четвърти ден, но първите два – понеделник и вторник са били предназначени за разчистване на терена, като изкопни дейности има едва от вчера.

Тазгодишното археологическо лято включва Античен форум (северна и западна част), разкопките край село Маноле, Небет тепе и Епископската базилика.

Очаквайте репортаж по темата в регионалната програма на Дарик радио Пловдив след 11.30 часа.