Започва бърза ваксинация на кравите в Лудогорието срещу нодуларен дерматит, препоръчват и репеленти
Започва бърза ваксинация на кравите в Лудогорието срещу нодуларен дерматит, препоръчват и репеленти / Радка Минчева

19 000 ваксини срещу заразен нодуланен дерматит по говедата чакат ветеринарите в Разградско до дни. Организацията по ваксинирането на 18 000 глави добитък в региона бе направена на Областна епизоотична комисия днес.

Ваксините се очаква да пристигнат утре в България от Южноафриканската република – обясниха шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев и д-р Юлиян Йорданов от ОДБХ-Разград. С хладилна кола ваксината ще пристигне в Разград в петък, веднага ще бъде раздадена на частните ветеринари, за да започнат ваксинацията. Те са 24, има села, където ще се наложи да стъпи ветеринар, който не е работил там, затова ни трябва съдействие от местните власти – заяви на заседанието Станчо Колев от Българския ветеринарен съюз. Заместник-областният управител Виолета Тодорова увери, че информацията за предстоящата ваксинация и необходимостта от съдействие ще бъде сведена с писма до общинските и селските кметове, тъй като няма време за провеждане и на общински епизоотични комисии. Местните първенци трябва да уведомят населението и че в деня на ваксинация в конкретното населено място ще бъде забранена пашата, за да може медицинските процедури да се извършат максимално бързо.

Ваксините са в опаковки за по 50 животни, а ваксината трябва да се използва до 24 часа след като се отвори. Ветеринарите смятат, че между 2 и 4 дни могат да се справят. Ако трябва, няма да спим, но ще извършим ваксинацията максимално бързо – категоричен бе д-р Колев. Той обаче заяви, че за да не стигне заразата до Разград е препоръчително успоредно с ваксините да се поставят и репеленти на говедата, тъй като ваксината започва да действа 7 дни след поставянето и в този период кравите са уязвими за насекомите, които пренасят болестта. Проблемът е, че ваксините са безплатни за фермерите, а репелентите са между 3 и 5 лв. за животно, в зависимост дали е теле или крава – обясни той.

В седемте дни, в които ваксината още не действа, е забранено да се колят животните, а 28-дневна е забраната за транспортиране. Няма опасност за произвежданото мляко и то може да се предава на мандрите, докато животните се ваксинират, могат да се ваксинират и бременни крави. Ако стопанинът откаже ваксинация, трябва да подпише декларация за това и ако животните му се разболеят от нодуларен дерматит, той няма да получи обезщетение.

От 12 април, когато е доказан първия случай в страната на заразен нодуларен дерматит в страната, досега болестта е установена в 155 епизиотични огнища в 86 населени места в 9 административни области. Доскоро бе само в Южна България, но преди дни бяха установени и случаи в Ловешко. Смята се, че болестта се пренася от насекоми, хората не боледуват от нея.