КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система
КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система / Дарик Добрич
КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система
87709
КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система
  • КНСБ иска повишаване на разходите за социалната система

Трябва да се увеличи заплащането на хората, работещи в сферата на социалните услуги, заявиха от КНСБ. Лидерът на синдикатите Пламен Димитров бе днес гост в Добрич и се срещна със социални работници. Той съобщи, че до месец ще се състои национална среща по темата с участието на НСОРБ, синдикатите, работещи в сектора и финансовия министър. На нея трябва да стане ясно може ли да се дофинансират социалните услуги с актуализацията на финансите за второто шестмесечие на тази година, както и какви увеличения могат да се заложат в бюджета за 2017-а.

Парите в сектора не достигат нито за услуги и поддръжка, нито за качествени заплати, показват анализите на КНСБ. Хората се оплакват, че трудът им е ниско оценен. В повечето социални заведения специалистите получават 512-535 лева, а обслужващият персонал - 420-435 лева. Само в два дневни центъра в региона - за деца и за възрастни с увреждания в Добрич, заплатите достигат 612 лева.

Синдикатите искат увеличение на единните разходни стандарти в сферата. Години наред то се движи с около 2-3%, касаещи само вдигането на минималната работна заплата (МРЗ), посочи Димитров. Сега е изчислено, че между 15 и 20 млн.лева ще са нужни за дофинансиране на цялата система в държавата, за да може да се покрият нуждите. Вече институциите са разходвали 70-85% от годишните си бюджети и искат още пари до края на годината.

Освен от държавата, КНСБ смята, че има възможност да се намерят резерви за социалните услуги и от общинските бюджети - при по-добра събираемост на местните данъци и такси. Димитров заяви, че реформите искат пари и затова синдикатите ще настояват за повече средства от държавата за здравеопазване, образование, социални дейности. Той обаче подчерта и нуждата от по-справедлива данъчна система, за да се покриват разходите, от които имаме нужда, като даде паралел, че общинските данъци в България формират 4.2% от финансите в държавата, а в Европа този дял е 25%.

Чуйте Димитров в аудиото.