Какво е финансовото състояние на общинските фирми и болници
Какво е финансовото състояние на общинските фирми и болници / DarikNews.bg, архив

Варненските общински съветници отказаха да освободят от отговорност бившия шеф на АГ болницата д-р Радослав Минков. Повод за това стана констатация в одиторския доклад за финансовата 2015-та година, че има нарушения при сключване на договори за доставвки. Един от тримата общински съветници от комисията „Собственост и стопанство“, които не подкрепиха предложението, беше Борислав Гуцанов. Той оприличи решението на колегите си с вендета срещу д-р Минков.

АГ болницата отчита годишна печалба от 6 000 лв. и спад на приходите с почти 200 000.

Съветниците приеха годишните отчети на всички останали общински дружества и освободиха от отговорност техните управители.

За поредна година Дворецът на културата и спорта е на загуба, като този път тя е в размер на 164 000 лв. Изпълнителният директор на дружеството я обясни с невъзможността да бъде използвана за дълъг период зала „Конгресна“ по време на ремонта. През настоящата година се очакват по-добри резултати, като Дворецът е домакин на 7 световни и европейски първенства, а Летният театър е зает плътно през следващите 100 дни.

Печалбата на „Пазари“ е 581 000 лв. Дружеството е осъдено от бивш наемател да плати обезщетение от 193 000 лв., като делото вече е приключило на втора инстанция. Новото ръководство на общинската фирма възнамерява да намали наемите на пазар „Чаталджа“ заради многото свободни площи. Изпълнителният директор Недко Радев заяви, че преди встъпването му в длъжност в началото на годината е била изнесена документацията и все още не е върната.

„Искаме от контрагентите подписаните с нас договори и им правим копия“, обясни как се справят със ситуацията Радев.

Приходите на „Градски транспорт“ от продажба на карти и билети за спаднали през миналата година. Според шефа на дружеството инж. Злати Златев това се дължи на ниските цени на горивата, заради които повече хора са решили да използват личните си автомобили. Преди начисляването на разходите за амортизация на новите автобуси от дружество отчитат, че са плюс с 405 000 лв. Средната работна заплата е 1120 лв., а след поемането на всички линии щатът на „Градски транспорт“ се е увеличил на 820 служители.

Значителен ръст на печалбата отчита „Обреди“. От 77 000 лв. през 2014 г. тя е скочила на 265 000 лв.

Спортният диспансер има печалба от близо 1800 лв., а Денталният център и Очна болница – по 1 000 лв.