До края на юли новото депо за твърди отпадъци край Кърджали ще заработи
До края на юли новото депо за твърди отпадъци край Кърджали ще заработи / netinfo

До края на юли  7-годишната сага със строителството на депото за твърди отпадъци край Кърджали трябва да приключи и обектът да бъде пуснат в експлоатация. От днес започват 72-часовите проби на обект „Регионален център за управление на отпадъците”. Предстои до края на седмицата да бъде подадено и искане за Държавна приемателна комисия, съобщи Катя Митовска, началник отдел „Инвеститорски контрол и строителство” и главен инженер на Община Кърджали, която се явява бенифициент по проекта.

Депото за твърди отпадъци ще обслужва 7-те общини на Кърджалийска област плюс община Ивайловград.

Към днешна дата Община Кърджали е на финалната права по изпълнението на първият етап на обекта във връзка с изпълнението на дейностите по споразумение от май месец 2014 година. Към същото споразумение подписано между Министерството на околната среда и водите и община Кърджали по проекта „Регионален център за управление на отпадъците”, финансиран чрез публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, е подписан и анекс от 14 декември 2015 година.

Извършени са всички дейности по първият етап на договора, включващо изграждане на една клетка , ограда, КПП, трап за дезинфекция, карантинната зона, площадково ВиК и всички съпътстващи подобекти. От първоначалния вариант на проекта, който датира от началото на 2009 година, отпаднаха компостиращата и сепарираща инсталации, което редуцира и първоначалната му стойност.

Така с днешна дата общата цена  за изпълнение на предвидените дейности възлиза на около 9 620 000 лева, а само за първият етап стойността  му е  7 587 496,03 лв. с ДДС.

 

До края на юли обекта трябва да бъде пуснат в експлоатация и свежо генерираните отпадъци  да се депонират в новата клетка на Регионалният център, обобщи Веселина Танчева, началник отдел „Опазване на околната среда”в общинската администрация в Кърджали. По думите й ще се търси финансиране за изграждане на компостираща и сепарираща инсталация, която ще подобри работата на Центъра за управление на твърдите отпадъци. „Това може да стане чрез Оперативна програма „Околна среда”, като община Кърджали кандидатства като директен бенефициент”, каза още Танчева.