Въвеждат контрол върху частната охрана
Въвеждат контрол върху частната охрана / БГНЕС, архив
Въвеждат контрол върху частната охрана
87706
Въвеждат контрол върху частната охрана
Въвеждат контрол върху частната охрана
  • Въвеждат контрол върху частната охрана
  • Въвеждат контрол върху частната охрана

Да се въведе контрол върху частната охрана у нас. Това приеха депутатите като гласуваха на второ четене Закона за частната охранителна дейност.

„Искаме да спрат побоища по улици и магистрали и след това някой да излиза и да обяснява, че това са назначени на изпитателен срок хорица, които евентуално биха могли да станат лична охрана", коментира по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

Ескортите се превръщат в "съпровод", МВР настоява за правилник

От левицата пък обвиниха управляващите в популизъм.

"Искаме да има ясен, точен стандарт - как, с какви средства, с колко и по какъв начин обучени хора да се извършва тази лична охрана. Какво да представлява кортежът, ако има такъв и има необходимост от това. Възлагаме на министъра на вътрешните работи най-накрая, след толкова години да има ясни правила за тази дейност", добави Манев.

Вътрешният министър ще определя реда и условията за лична охрана

"Понятието частен кортеж - това е абсурдна работа. Каква европейска практика е това, колко частни кортежи има в Дания, Холандия, къде са те там? И какво значи частен кортеж, от колко автомобила се състои, какви са тези хора, че да имат такъв. Но охраната по време на движение със специализирани автомобили означава осигуряване на трасета и ограничаване на правата на гражданите от частни охранителни компании. Откъде накъде лицето "Х" ще ми затвори пътя и аз няма да мога да мина през кръстовището?", коментира Валери Жаблянов от БСП.