БСП: 1,1 млрд. лева по ПРСР може да не бъдат платени от Европа
БСП: 1,1 млрд. лева по ПРСР може да не бъдат платени от Европа / БГНЕС

Около 1,1 млрд. лева по Програмата за развитие на селските райони може да не бъдат платени от Европа. Това заяви на пресконференция председателят на БСП Корнелия Нинова и се позова на писмо от ГД "Земеделие" на Европейската комисия, с което от партията са се сдобили неофициално.

Обясненията на заместник-министъра на земеделието, че това, което говорим, не е истина, ще намерят много ясно опровержение в този документ, посочи тя. В писмото много ясно е записано, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, заради което ГД "Земеделие" смята, че резултатите от работата на сертифициращия орган не могат да бъдат използвани като основа за приключване на сметките на разплащателната агенция, добави Нинова.
Според писмото българските власти трябва да предприемат действия, за да коригират проблемните въпроси и да информират ГД "Земеделие".

"Тези пари няма да ни бъдат платени от Европа. Тези пари, около 1,1 млрд. лева, ще бъдат покрити от националния бюджет, следващата стъпка е този непредвиден разход да бъде покрит със заем", каза председателят на БСП.

Опозицията иска оставката на шефа на пътната агенция

По думите й заемите, които от миналата седмица са 17 млрд. лева, ще продължат да растат. Това е подаръкът от правителството на Бойко Борисов, посочи Нинова. ЕК няма да възстанови пари, защото фирми, процедури, обръчи от приближени до правителството оползотворяват европейски средства не по предназначение, да си го кажа директно - крадат, заяви тя.

Нинова обяви края на мита "на тях им ги спираха, на нас ни ги пускат" и припомни, че от БСП от няколко месеца предупреждават, че България е заплашена от санкции по европейски програми.

Тя съобщи, че евродепутатите от левицата ще зададат въпроси в ЕК и ще се сдобият и официално с този документ, с който разполагат в българското правителство, но, по думите й, го крият. Депутатите от "БСП лява България" възнамеряват да зададат въпроси в рамките на парламентарния контрол колко пари ще бъдат удържани на
България, кой ще ги плати, ще се покриват ли с нови заеми.

Павлова: Обвиненията на БСП са неверни и манупулативни

От БСП започват и преглед на всички лобистки според тях закони, приети в мандата на това правителство, и ще ги представят следващата седмица. Социалистите ще предложат и съответни промени в законите. Според Нинова Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе, защото лобисткото законодателство нарушава правилата на конкуренцията.

Източник: БТА